Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kostnaderna springer ifrån Lunds intäkter

En skattehöjning på mer än 3 kronor per intjänad hundralapp? Eller besparingar på nästan en procent om året? Så tuffa är förutsättningarna om Lunds kommun ska få en ekonomi i balans.

Imorgon kommer Lunds rödgrönrosa styre att lägga sitt budgetförslag för 2016. Under de kommande veckorna tänker sedan oppositionspartierna presentera sina budgetalternativ.
Det är ingen enkel uppgift att få utgifter och inkomster att gå ihop. De senaste åren har Lunds kommun inte nått upp till sitt eget mål att gå med 2 procents överskott. Förra året blev det till och med en förlust på 25 miljoner kronor – trots att skatten höjdes. Enligt den senaste prognosen kommer kommunen även i år att gå minus.
Samtidigt växer Lunds befolkning så det knakar och mängder med investeringar måste göras, framför allt i nya skolor och förskolor. En stor del av investeringarna finansieras av lån. Lunds kommuns låneskuld passerade nyligen 2 miljarder kronor, efter att ha varit nere på noll år 2007, och kommer att fortsätta brant uppåt de närmaste åren.
Politikerna fick nyligen ytterligare saker att fundera på när de filar på sina budgetförslag. En konsultfirma har på kommunens uppdrag analyserat hur Lunds ekonomi kommer att utvecklas fram till år 2028, baserat på befolkningsprognosen.
Det är ingen lättsmält läsning: kurvan över utgifter sticker iväg allt mer från intäktskurvan. Förklaringen är framför allt kraftigt ökade kostnader för äldreomsorg och skola.
Intressant är att Lund, i relation till jämförbara kommuner, satsar relativt mycket pengar på äldreomsorg, skola och förskola. Det har funnits en bred politisk uppslutning om att Lund ska ha en hög ambitionsnivå, men har kommunen råd?
Konsulterna konstaterar att om ingenting annat görs måste antingen skatten höjas med drygt 3 kronor per intjänad hundralapp eller så måste kommunen spara 0,91 procent om året i genomsnitt, alltså omkring 50 miljoner kronor sett till dagens budget på cirka 5,5 miljarder kronor. Alternativet är att kombinera en skattehöjning med besparingar.
Och eftersom analysen utgår ifrån att kommunen når målet om 2 procents överskott, men det inte ser ut att bli så, är utmaningen egentligen ännu större, påpekar kommunens ekonomidirektör Henrik Weimarsson.
Så oavsett politisk färg så står en sak klar: någonting måste Lunds politiker göra. Och Lundaborna får nog räkna med att det på ett eller annat sätt kommer att märkas, kanske i kommunens verksamhet eller kanske i den egna plånboken. Eller både och.
Läs mer:
Kommunstyrelsens ordförande Anders Almgren vill effektivisera och höja skatten om det krävs.
Oppositionsrådet Christer Wallin: Ett läge där Lund måste rätta mun efter matsäck
Gå till toppen