Svedala

Hellre juristnota än ursäkt för mobbning

Svedala har lagt ut 79 000 kronor i advokatkostnader – hellre än att betala 22 000 i skadestånd till en mobbad flicka.

Artonåriga Emelie lider fortfarande av den mobbning hon utsattas för i skolan. Hon har problem med självkänslan och svårt att våga lita på andra.Bild: Hussein El-Alawi
Men kommunen säger nej. För att slippa betala har man anlitat en advokat som hittills kostat 79 000 kronor.
Sydsvenskan har tidigare berättat om Emelie som idag är 18 år. Emelie, som egentligen heter något annat, har ljusbrun hud och en mamma från Afrika. Det räckte för att hon skulle utsättas för åratal av mobbning.
Numera går hon på en skola i Malmö där hon behandlas som vem som helst. Men hon har svårt att glömma.
–  Jag trivs och alla i skolan är snälla och trevliga. Men jag har svårt att våga lita på andra och drar mig lätt undan från sociala kontakter, berättade hon i en intervju i höstas.
Emelie har fått hjälp av föreningen Malmö mot diskriminering, MMD, för att stämma Svedala i domstol och få skadestånd
Eftersom hon anser att skolan gjorde för lite för att stoppa mobbningen har hon krävt att Svedala kommun betalar 22 000 kronor.
Men kommunen hävdar att skolan visst gjort allt i sin makt, även om man inte lyckades. I höstas anlitade kommunen advokaten Christian Arnbom för att vinna målet och slippa betala. Hittills har han fakturerat 79 000 kronor för arbete och resor mellan Stockholm och Svedala.
Målet drivs som ett så kallat småmål. Det är en förenklad process där vardera parten själv betalar sina rättegångskostnader. Svedala ersätts alltså inte även om man vinner målet.
Emelie blir frustrerad och besviken när hon får veta att Svedala hittills har lagt ut 79 000 kronor för att slippa betala 22 000 kronor i ersättning till henne.
– Det känns som att det handlar om prestige. Att de inte vill erkänna att de har gjort fel, säger hon.
Under tiden fortsätter taxametern att ticka. Framöver väntar en förberedande förhandling och, om man inte enas där, ytterligare en domstolsförhandling. Målet kan sedan överklagas till hovrätten.
Svedala kommun stödjer sig på att ärendet tidigare har utretts av Diskrimineringsombudsmannen, DO. Utredningen avslutades utan kritik mot skolan.
Men enligt Malmö Mot Diskrimminering bekräftar det inte att skolan skulle ha gjort rätt.
Johanna Ingemarsson på MMD har tidigare sagt att DO prioriterar mål som man tror gynnar kampen mot diskriminering i allmänhet snarare än att hjälpa enskilda drabbade.
Men Daniel Pedersen (M), ordförande i Svedalas utbildningsnämnd, menar att kommunen gör rätt.
– DO har sagt att kommunen via vidtagna åtgärder har uppfyllt sina skyldigheter.
Kan ni inte som en medkännande gest be om ursäkt och betala skadeståndet?
– Som medmänniska kan man ju se det så. Problemet är att det här i så fall riskerar att bli prejudicerande och öppnar för att andra kan kräva pengar trots att kommunen enligt DO gjort rätt, säger han.
Gå till toppen