Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Kirskål säljs i grönsaksdisken – för 600 kronor kilot

Kirskål finns numera inte bara som ogräs i rabatterna, den har också letat sig in på grönsaksavvdelningens primörhylla för nästan 600 kronor kilot.
– Det är inget man tar in för att tjäna pengar, säger Victor Johansson, försäljningschef för frukt och grönt på Malmborgs i Limhamn. 

Med sina långa vita spagettiliknande rötter är kirskålen svår att bli av med när den väl letat sig in bland blommor och grönsaker. Så här års är de gröna bladen ätbara och kan behandlas ungefär som spenat, i sallader, smoothies, pajer och liknande.
Victor Johansson säljer mer av kirskålens grannar i grönsaksdisken: nässlor och ramslök.
Och för första gången har Malmborgs i Malmö tagit in ogräset i butiken.
– De flesta kunderna har blivit förvånade över att man kan äta kirskål. Jag kan ärligt säga att det inte har varit en försäljningssucce under veckorna vi haft den inne.
Läs också Ogräsbekämpare räddar hotad glänta
– Vi har kanske sålt 300 gram. Men det är kul att ta in nya saker med tanke på våra kunders matlagningsintresse, säger Victor Johansson.
600 kronor kilot för kirskål? Helt plötsligt finns ytterligare ett skäl att rensa i rabatten.
Vid sidan om kirskålen ligger nässlor och ramslök. Två andra vilda växter som gått betydligt bättre hem hos kunderna.
– Ramslök säljer vi väldigt mycket av. Nässlorna går också bra, jag tror att det beror på att folk är mena vana vid att använda dem i matlagning, säger Victor Johansson.
Gå till toppen