Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Malmö ska brinna på Moderna

Malmös alternativa kulturscen från 60-, 70- och 80-talet kommer att bli utställning på Moderna Museet Malmö hösten 2016 med namnet ”Malmö brinner”. 
– Vi börjar med Galleri Cannabis och slutar med Malmöligan och Club Trocadero, säger Ola Åstrand.
Moderna Museet Malmös chef John Peter Nilsson har länge gått och funderat på att göra en utställning som är direkt kopplad till Malmö city.
– Jag satte mig ner med konstnären Ola Åstrand och poeten Clemens Altgård och vi kom fram till att vi ska göra en utställning om ett glömt Malmö, säger John Peter Nilsson.
Ola Åstrand och Clemens Altgård håller just nu på att prata med olika nyckelpersoner från den tiden som utställningen ska handla om, nämligen slutet på 60-talet till slutet på 80-talet. ”Revolt, drömmar och passioner” är underrubriken till utställningen.
– Det var ett annorlunda Malmö. Staden har förändrats jättemycket. Det var en märklig stad under de här åren, säger Ola Åstrand.
Utställningen ska handla om stadens scener för psykedelia, progg, punk, new wave och sen kalla kriget-känslor, men också den nyvunna friheten som 80-talet innebar.
– Vi vill revidera den dominerande kulturhistorien från dessa år och skriva en ny subversiv sådan. Det är en bit folklig historik som är uppkäftig och inspirerande, som vi inte tycker finns nedtecknad någonstans. Det ska bli som en folklig skröna, säger Ola Åstrand.
Hur ser den dominerande kulturhistorien ut från Malmö under dessa år?
– Den består av gubbar och är kanske lite torftig. Vi försöker få utställningen jämställd, säger Ola Åstrand.
Han bedömer att de just nu har kommit 30 procent in i arbetet, så väldigt mycket kvarstår.
– Det är en enorm research som Ola och Clemens gör. Det är väldigt kul och det ena ger det andra. Jag ser mycket fram emot det, säger John Peter Nilsson.
Bland de många inslagen i ”Malmö brinner” finns Galleri Cannabis, Darling Desperados, Malmöligan, Club Trocadero, Eliza Halvegård och Leif Eriksson.
– Och vi kommer att koncentrera oss mer på Charlotte Johannesson snarare än hennes man Sture, berättar Ola Åstrand.
De har precis varit nere i Jacques Zadigs källare.
–Han gjorde en serie objekt som är mekaniserade, rör sig och låter. De är helt fantastiska. Nu håller Modernas tekniker på att försöka få liv i dem, säger Ola Åstrand.
Även huset som kallades gettot vid Fiskartorget i Malmö kommer att utgöra en del av utställningen.
– Det var det första stället jag flyttade till i Malmö. Många repade där, det togs mycket droger och folk hamnade på psyket. Samtidigt föddes idéer och tankar. Men det var tumultartat och ångestfyllt, säger Ola Åstrand.
Tanken är att bygga upp ”Malmö brinner”-utställningen som en labyrintisk tidslinje och de planerar även att bygga upp en scen på lastkajen på Moderna under utställningen där olika saker ska kunna hända.
Utställningen invigs den 5 november 2016 och pågår till april 2017.
Gå till toppen