Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Årets skolkock kan hittas i Södra Sandby

Det är ett bra betyg när föräldrar kommer och vill ha recept på skolmaten för att barnen gillar den så mycket. Nu återstår att se om domarna i tävlingen White Guide Junior gillar Håkan Olssons mat lika mycket.

En av skolans klasser väntar otåligt utanför dörren till matsalen på Byskolan i Södra Sandby. Innanför dörrarna pågår febril aktivitet med att färdigställa dagens lunch. Det blir kycklingsoppa med potatis och chili. I en skål finns morötter skurna i stavar.
– Det är barnen som har önskat att få morötterna så, säger Håkan Olsson.
Både han och hela skolans kök är nu med bland topp tio i två kategorier i tävlingen White Guide Junior, där man lyfter fram goda exempel på den goda offentliga maten. Håkan Olsson är nominerad som årets skolkock och Byskolans kök är nominerat i kategorin årets hållbara offentliga gastronomi.
En domare från White Guide Junior har varit på besök på skolan och provätit maten. Bland cirka 200 skolor som nominerats till tävlingen, har man valt ut tio, och där är Byskolan i Södra Sandby alltså med i två kategorier.
– Nu kommer de hit en gång till utan att vi vet om det och proväter och gör en näringsberäkning, säger Håkan Olsson.
Att maten han och de andra i köket lagar är god finns det gott om bevis på. Håkan Olsson berättar att flera föräldrar har bett om recept på skolmaten för att barnen tycker att den är så god. Och när skolan gjorde ett test där man vägde hur mycket mat som slängdes blev resultatet bara 7 gram per elev och dag.
Sofia Busch går i tvåan och har precis tagit en portion av dagens mat.
– Jag har inte hunnit smaka än men jag tror att maten är god.
Vad är din favoriträtt?
– Spagetti och köttfärssås.
Det är favoriträtten hos de flesta av skolans elever, berättar Håkan Olsson. Men barnen gillar också fisk – det serveras minst en gång i veckan, ibland två.
– Jag försöker laga mat som jag gillar och som jag skulle laga till mina barn, säger Håkan Olsson.
Han har själv fyra barn, så han har haft gott om möjligheter att hitta på bra mat som barn gillar.
Håkan Olsson jobbade under 20 år som kock på Tetra Pak i Lund, men 2010 tyckte han att det var dags att göra något nytt. På Byskolan har han varit med om att driva igenom ett projekt där man gått över från att få maten levererad från ett centralkök till att själva laga all mat från grunden. Projektet fick de driva under förutsättning att det inte kostade mer. Och hittills har man lyckats klara budget, trots att all mat är ekologisk – mycket genom att se till att så lite som möjligt slängs.
– Vi tar tillvara på potatis och morötter som blir över och använder i brödet som vi bakar. Det är mycket billigare att själva baka ekologiskt bröd än att köpa färdigt.
Gå till toppen