Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Seed Capital satsar mångmiljonbelopp i Swiftcourt

Johan Hedén Hultgren, medgrundare av den digitala domstolen Swiftcourt som fått en investering på 4,5 miljoner kronor.
Den digitala domstolen Swiftcourt har fått in 4,5 miljoner kronor i sin första nyemission. Helsingborgsbolagets målsättning är att demokratisera rättsystemet och näst på tur står expansion västerut.
– Min drivkraft är att förändra, det är fantastiskt roligt att vara med och bygga något nytt och något som kan göra skillnad, säger Johan Hedén Hultgren, vd och medgrundare av Swiftcourt.
Visionen bakom Swiftcourt är att göra rättvisa tillgängligt för fler. I dag når tvister på belopp under 100 000 kronor sällan domstolarna. Orsaken är dels att rättegångskostnaderna är för höga, dels att handläggningstiderna är för långa.
Grundarna av Swiftcourt löser båda problemen med hjälp av sin digitala domstol som dels består av en digital plattform som löser tvister snabbt på nätet, dels av en skiljeklausul som kan integreras i stort sett alla avtal och försäkrar parterna mot höga kostnader.
Hittills har utvecklingen och marknadsföringen finansierats av grundarnas egna pengar samt av stipendier och priser. De har bland annat fått Veckans affärers ”Innovationspris student” och vunnit en deltävling i Venture Cup Syd.
I dagarna blev den första externa investeringen klar. Bolaget tar in 4,5 miljoner kronor i sin första runda och bland investerarna finns det danska riskkapitalbolaget Seed Capital samt en svensk och en amerikansk affärsängel.
Nu ska teamet – som hittills bestått av grundarna Hampus Sahlin, Johan Hedén Hultgren samt Jakob Elander på deltid – utökas.
– Pengarna ska användas till att skala upp vår verksamhet och så snabbt som möjligt få upp vårt koncept i Skandinavien. Ganska omgående vill vi sedan expandera till USA där vi ser att vi har den största marknadspotentialen, säger Johan Hedén Hultgren.
Bolaget behöver i första hand stärka upp på utvecklarsidan, bland annat söker de en product manager och en frontend-utvecklare. I samband med att de tar in pengar flyttas huvudkontoret till Köpenhamn där de hoppas kunna knyta till sig talanger.
– Det är ett riktigt härligt go i ekosystemet kring uppstartsföretag i Köpenhamn samtidigt som det har en annan internationell prägel. Vi tror att vi får lättare att rekrytera där, säger Johan Hedén Hultgren.
Han ser också en fördel med att sitta nära huvudinvesterarna på Seed Capital. En del av investeringen har redan betalats ut, resterande utbetalningar görs när bolaget uppnår olika delmål.
– Det är den här möjligheten man har längtat efter och hela tiden hoppats på. Nu när den är verklighet känns det väldigt inspirerande och roligt, men det läggs också ett stort ansvar på oss att leverera, säger Johan Hedén Hultgren.
Förra veckan tog Swiftcourt tiondeplatsen i Årets skånska startup, en lista som sammanställts av 8till5.
Om fem år vill Johan Hedén Hultgren att Swiftcourt ska vara den globla standardlösningen för hur mindre tvister hanteras. Målsättningen är att kunna säkra och lösa fler typer av tvister som i dagsläget inte når domstolarna, exempelvis avtal mellan småföretagare, mindre skadeståndsmål och lån av saker.
– Vi har lanserat vår tjänst brett för att kunna hantera alla typer av tvister. Men vi måste börja fokusera på ett segment för att senare kunna växa till ett annat, säger Johan Hedén Hultgren.
Gå till toppen