Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Brödlabbet får årets miljöpris

Mikrobiologen som öppnade surdegsbageri får Lunds kommuns miljöpris 2015

Hur reagerade du när du fick veta att du ska få ta emot årets miljöpris?
– Jag fick veta att jag blev nominerad för ungefär en vecka sen, och blev då jätteglad. Det var ju väldigt hård konkurrens. Igår blev jag uppringd om att jag hade fått priset, och blev då både stolt och förvånad.
Vad betyder det här priset för dig?
– Det här är ju ett jättefint erkännande från kommunen att de vill stötta ekologisk mat. Det sporrar mig i min verksamhet.
På vilket sätt arbetar du hållbart och miljövänligt?
– Vi använder bara ekologiska råvaror. Sen jobbar vi med miljövänliga transporter och cyklar så mycket som möjligt. Men vi hanterar också råvaror med respekt och tar hand om avfallet som blir över. Bröd som blir över ger vi till grisarna. Vi håller kurser och sprider information och kunskap om hur man kan hantera mat på ett hållbart sätt. Mat är inte bara någonting man köper i affären, lägger i frysen och sen slänger bort. Vi försöker lyfta fram hur man kan cirkulera avfallet tillbaks till jorden och hålla ihop kretsloppet.
Varför är det viktigt att använda ekologiska råvaror?
– Det är viktigt att värna den biologiska mångfalden i landskapet. När man sprutar gift och använder konstgödsel i odlingen så rubbas balansen, och vår hälsa påverkas också. Sen är smaken viktig - det blir godare med ekologiskt.
Hur ska du spendera prispengarna, 25 000 kronor?
– Det låter kanske inte så roligt, men någonting Brödlabbet har saknat är en apparat som kan mäta fukthalten i spannmål. Om jag hade en sådan så skulle jag kunna köpa mer spannmål direkt från bönder och mala bättre mjöl.
Varje år delar Lunds Kommun ut ett miljöpris till privatpersoner, föreningar eller företag som olika sätt främjar miljön och hållbarhet. Förutom Miljöpriset delar kommunen också ut pris för årets miljöbragd, som i år gick till två personer - miljösamordnaren Sofie Sernqvist och bostadssamordnare Lena Persson.
Sofie Sernqvist får priset för sitt arbete för en kommunal bilpool som minskar behovet för privatbilar. Lena Persson arbetar med nyanlända flyktingar och lär dem bland annat att sopsortera. De tilldelas
5 000 kronor var.
Gå till toppen