Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

De startar kafé som ska få Flackarps mölla att snurra

Den ligger precis på gränsen mellan Staffanstorps och Lunds kommun, alla vill värna den, men ingen ville ta hand om den. Sydsvenskan har tidigare skrivit om hur Staffanstorps kommun sa tack men nej tack när ägaren, föreningen Skånska möllor försökte sälja möllan till kommunen. Till slut tröttnade ett gäng som bor i Flackarp på bråket om möllan och beslutade sig för att ta saken i egna händer. 

Det kom mycket folk när möllekaféet hade premiär i början av maj.
– Det var efter att ni hade skrivit om alla turer. Vi fick tummarna loss och pratade ihop oss om att något måste göras. Vi har alltid haft en dröm om ett litet kafé. Det låter lite patetiskt kanske. Men vi kontaktade Skånska möllor och kom överens om ett samarbetsavtal, säger Gunilla Jendbro som är kassör i den nystartade Flackarps byförening.
Föreningen tar hand om skötseln av möllan i utbyte mot att de får använda den för sina egna aktiviteter. På så sätt har drömmen om ett kafé kunnat bli sann. Den 3 maj öppnade de Flackarps möllekafé första gången.
– Det var väldigt mycket folk som kom. Det är verkligen inget stort kafé och vi kommer inte hålla öppet särskilt ofta, men det kan kanske mynna ut i en samlingspunkt för byn. Möllan är i så fint skick så det är synd om det inte ska användas. Den ska ju inte stå som något slags museum, säger Gunilla Jendbro.
På söndag, den 17 maj, håller kafét öppet för andra gången. Gunilla Jendbro hoppas att det i framtiden kan bli fler och andra sorters arrangemang i möllan.
– Det finns massor av idéer, vi har spånat hej vilt. Vi har också sökt bidrag från kommunen för att kunna dra in el så att vi kan använda möllan mer. Nu har vi en glassfrys som vi fått dra ström till lite provisoriskt, säger Gunnila Jendbro.
Gå till toppen