Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Kalle Lind: Okyld öl kan vi alla vara överens om

Om det svenska folkkynnet brukar det heta att vi är överens. Vi tror på samförstånd och konsensus. Vi bråkar ibland om vem som är mest kompromissvillig, men brukar kunna komma överens om det alternativ som lämnar flest människor likgiltiga. Vi är överens om att vem som helst ska kunna driva vård och skola och att staten bör ha hela ansvaret för vin och sprit.

Bild: Mårten Svemark
Systembolaget har ett stort stöd i folkdjupet. Undersökningar, ofta presenterade av Systembolaget, bekräftar att de flesta som köper alkohol officiellt köper den på Systembolaget och kommer att fortsätta att göra det så länge som Systembolaget är det enda lagliga alternativet.
Tillfrågade om varför de uppskattar Systembolaget uppger folket 1) tillgänglighet och 2) utbud (andelen som angav ”glädjen över att köa på otillgängliga tider” är knappt mätbar). Tillgänglighet betyder i just det här fallet att Sveriges tredje största stad har sammanlagt nio butiker som säljer alkohol (jfr sex butiker som säljer begagnade mynt och 114 butiker som säljer loafers).
Den allmänna uppfattningen är också att Systembolaget har ett av världens största utbud. En googling bekräftar detta faktum: uppgiften finns både på systembolaget.se och aftonbladet.se (i en debattartikel skriven av Systembolagets vd). Den som någon gång stått i en dansk vinbutik eller en amerikansk liquor store har förmodligen gått därifrån, besviken över att varken hitta Kopparbergs mellanöl eller Herrljungas päroncider.
Men framför allt uppskattas Systembolaget för att dess blotta existens minskar alkoholkonsumtionen i Sverige. Genom att sälja okyld öl och hålla stängt när många vill handla ser staten nogsamt till att missbrukare styr upp sin tillvaro och planerar sitt handlande. Denna omsorg tackar den lagombrukande majoriteten av befolkningen för genom att vid varje inköpstillfälle handla lite större kvantiteter för säkerhets skull.
Gå till toppen