Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tv-bonden bryter ny mark med familjen i Skåne

När ”Bonde söker fru” sänds i höst sitter Thilde Höök med sin Stefan i tv-soffan. De möttes under inspelningarna 2009 och har ett helt nytt familjeliv på Österlen.

När Thilde Höök blev "Bonde-Thilde" med de svenska tv-tittarna så var hon 26 år, singel och hästbonde med egen gård i Månkarbo utanför Uppsala.
Thilde Höök med den senaste kullen labradoodles som ska göras redo för att lämna "Pomonadalen".Bild: Julia Lindemalm
I tv-programmet "Bonde söker fru" stod det snart klart att hon träffat kärleken i Stefan Blomquist och att det skulle bli de två.
– Stefan flyttade egentligen aldrig ut från huset. När tv-inspelningarna var slut så åkte vi bara och hämtade hans grejer, säger Thilde Höök och ler stort.
Det var sex år sedan och mycket har hänt sedan dess. När Thilde Höök går igenom det stora och soliga köket för att sätta på kaffe så finns det rikliga tecken på att hushållet vuxit och blivit en familj.
För två och ett halvt år sedan föddes dottern Elsie följd av sonen Oscar, som nu har blivit elva månader gammal. Tre stora och glada hundar finns det också plats för i huset.
Utanför köksfönstret brer nu Österlen ut sig med gårdsplan, stallängor samt böljande hagar och fruktodlingar. Ett stycke Skåne som blev parets ägor för ungefär ett år sedan. Det var en följd av att resten av Thilde Hööks familj lämnat för Skåne en efter en.
Bonde är hon fortfarande även om flytten inneburit att verksamheten nu delvis har en annan inriktning. Den tidigare hästgården inkluderade 33 hektar mark, till gården i Rörum hör bara åtta.
Tidigare var det enbart hästar, försäljning och förmedling av islandshästar, men nu kommer vi att göra lite allt möjligt.
Fyra av de skånska hektaren består av fruktodlingar, kravmärkta och ekologiska, och nu håller de båda på att lära sig mer om fruktbondeskapet. Det finns ett tjugotal olika sorters äpplen i odlingarna som under förra året gav ungefär tre ton äpplen.
– Vi gjorde must av alltihop och håller på att ta fram en egen etikett till musten, säger Thilde Höök. Det blir också ett nytt ben att stå på i företaget. Tidigare var det enbart hästar, försäljning och förmedling av islandshästar, men nu kommer vi att göra lite allt möjligt.
Under föräldraledigheten har hon dragit ner på hästverksamheten och för tillfället äger hon bara nio. När verksamheten var som störst hade hon fyrtio och jobbade alla dagar på året.
Hunduppfödning ingår sedan några år tillbaka och tanken är att det ska bli hälften hundar och hälften hästar framöver, men det finns fler planer.
En dröm är att kunna erbjuda olika grupper meningsfull sysselsättning under konceptet vård på gård, en annan är att arrangera ridläger dagtid under sommarsäsongen.
Som mest har Thilde Höök haft fyrtio hästar. Men för tillfället äger hon bara nio.Bild: Julia Lindemalm
Ytterligare en är att leda ridturer med gourmetkoncept för matintresserade och mer avancerade ryttare. Här kommer en av Thilde Hööks systrar, som driver hotellet Talldungen i Brösarp, in i bilden.
– Jag tänker mig en tvådagarsritt, men guide, middag, övernattning och frukost.
Idéer saknas inte och det märks att hon fortfarande använder sig av något som hennes bror sade när hon funderade på om hon skulle tacka ja till tv-programmet eller inte. Något som gick ut på att säga ja till saker, enligt Jim Carreys rollfigur i filmen "Yes man".
– Det är inte så dumt att tänka så, istället för att börja alla tankar med att det går nog inte. Och se vad som hände, att ett litet beslut kunde betyda så mycket.
En gång stod jag på apoteket och tittade på hudkrämer när någon ropade: "Titta det är ju Bonde-Thilde!"
När nästa säsong av "Bonde söker fru" startar i höst kommer Thilde Höök som vanligt att bänka sig framför tv:n.
– Det är superroligt att följa, det tycker vi båda två även om man ser programmet på ett annat sätt när man vet hur det går till. Man lever sig in i det och vet när det kan vara åååh, så jobbigt.
Läs också Skånske bonden Johnny Andersson söker kärleken i tv.
Lite orolig var hon för vad det skulle innebära att gå från egenföretagare på gård långt ute på landet till att bli tv-kändis. Men det har gått bra, för det mesta. Värst var det när programmet sändes och något år efteråt.
– En gång stod jag på apoteket och tittade på hudkrämer när någon ropade: "Titta det är ju Bonde-Thilde!" På apoteket vill man ju gärna vara anonym, tänk om jag hade tittat på hemorrojdsalva.
– Men de flesta är väldigt vänliga och nu är det knappt någon som känner igen mig längre.

Thilde Höök

Ålder: 32 år.
Bor: Tidigare i Månkarbo utanför Uppsala, nu i Rörum.
Familj: Sambo Stefan Blomquist, dotter Elsie, 2,5 år, sonen Oscar, elva månader, mamma, pappa, två systrar och en bror.
Verksamhet: Tidigare hästbonde, nu även bland annat hunduppfödare och fruktodlare.
Igenkänningsfaktor: Deltagare i "Bonde söker fru" 2009.
Gå till toppen