Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Deras verktyg lär sig själv

Plats sju i vår rankning av Skånes hetaste uppstartsbolag går till ett bolag som tagit fram ett självlärande säkerhetsverktyg. Möt skåningarna som vill göra den uppkopplade tillvaron säkrare.

Sebastian Wallin och Johan Brissmyr har utvecklat ett självlärande säkerhetsverktyg.Bild: Fredrik Norrlid
Castle har utvecklat en tjänst för att skanna av intrångsförsök i realtid. Målet är att höja säkerheten för inloggningar på sajter och webbkonton till så kallad bankklass, något som främst har varit möjligt för de största IT-företagen med egna säkerhetsavdelningar.
Bakom Castle står Johan Brissmyr och Sebastian Wallin. Deras vision är att göra en säkerhetslösning som aldrig stör användaren.
– Tvåstegsverifiering där du får ett sms med en kod när du loggar in är inte framtiden, säger Sebastian Wallin. Trenden går mot att göra det jobbigare och jobbigare för användaren och det tror vi inte på.
Deras tjänst gör, enkelt uttryckt, en beteendeprofil över inloggade användare för att spåra eventuella avvikelser. I bakgrunden läser mjukvaran bland annat av användarens geografiska position, tidpunkten på dygnet som användaren loggar in, vilka typsnitt som är installerade på datorn, vilken skärmupplösning datorn har, hur snabbt man skriver på tangentbordet och hur man rör musen.
– Av integritetsskäl vet vi inte vem du är men vi vet hur ditt kontos beteende ser ut, säger Johan Brissmyr. All mätning sker på kontonivå och på tjänstenivå, inte på individnivå.
Om något avviker från det normala mönstret kan kontot direkt spärras för att förhindra att någon obehörig tar sig in.
– Vi skannar av intrångsförsök i realtid. Det vi gör är det som Facebook och Google gör – och den kraften vill vi ge till mindre företag som inte har ett dedikerat säkerhetsteam.
2013 startade Johan Brissmyr och Sebastian Wallin företaget Userbin, som utvecklade ett administratörssystem med en bredare säkerhetsplattform. Under hösten 2014 valde de att fokusera på säkerhetsdelen av Userbin och i början av året lanserade de Castle.
I samband med lanseringen tog de in 300 000 dollar från flera namnkunniga investerare, bland andra Erik Byrenius, medgrundare av Onlinepizza som såldes till Delivery Hero, den brittiske affärsmannen Tim Jackson, Hampus Jakobsson och Anders Frankel.
– Det gjorde att vi kunde anställa två personer, säger Johan Brissmyr.
Ett tiotal företag använder idag betaversionen av Castles tjänst. En skarp version släpps efter sommaren och grundarna har planer på att flytta företaget till San Francisco och öppna för ytterligare en investeringsrunda i höst.
– Vi vill etablera oss där, säger Johan Brissmyr. Marknaden för säkerhetstjänster är mycket större i USA och sättet vi vill bygga företaget på genom att träffa användarna och bygga en community passar bättre att göra där.
Gå till toppen