Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Han räddade diabetessjuk när alla andra gick förbi

En ung man låg länge medvetslös mitt i Helsingborg under fredagseftermiddagen. Utan att någon ingrep.

Arkivbild 2011. Rikard Thulin.
Rikard Thulin är själv i livet för att hans sexåriga son slog larm tidigare i år.
Det var kvart i tre på fredagen som Rikard Thulin kom till Rådhustorget med sina barn. Han fick då se en man i 25-årsåldern ligga utslagen på ett trädäck.
– Gymnastikskorna hade trillat av honom. Han såg helt borta ut.
När Rikard Thulin inte kunde få kontakt med mannen ringde han SOS som skickade en ambulans.
– Jag fortsatte att försöka få liv i honom och till slut fick jag kontakt. Han var helt borta. Han sa att han tagit en tur och tagit några öl. Är det bara det? undrade jag. Då sa han att han var diabetiker och nog glömt ta sina grejer.
– Vet du vad klockan är? undrade jag. Han trodde hon var elva. Han hade märken i ansiktet efter trädäcket så han hade legat där länge.
Ambulanspersonalen gav mannen medicin och transporterade honom till sjukhuset. Det var först när ambulansen kom dit som personer i omgivningen visade intresse, menar Rikard Thulin.
Han uppskattar att det på uteserveringen intill var minst 30-40 personer som satt och drack kaffe.
– Väldigt mycket folk måste också ha passerat. Och det är ingen, ingen som går fram och kollar. Det handlar om grundläggande medmänsklighet. Trillar någon så hjälper man den personen. Är någon sjuk så ser man till att de får hjälp.
– Det här är mitt i Helsingborg, en fredagseftermiddag. Det är mycket folk och fint väder. Och ingen bryr sig. Jag är bara tacksam att jag gick förbi just då. Det kunde ju ha kostat honom livet. Det här tog femton minuter av min dyrbara tid. Det kan man kosta på sig för en annan människa.
I februari i år så föll Rikard Thulin ihop medvetslös när han var ute med sin sexårige son. Han hade drabbats av en stroke.
Läs också Han räddade livet på pappa
Sonen tog hans mobil och ringde sin mamma som larmade ambulans.
– Vi hade tränat hemma på vad man ska göra. Om någon svimmar av så måste man påkalla hjälp för att då är det allvarligt. Därför kom ambulansen snabbt och mitt liv kunde räddas. Han är sex år gammal och klarade det. Och här sitter vuxna personer på kaféet och gör ingenting.
– Jag vet att om jag får en stroke till och faller ihop medvetslös så vill jag att någon kommer och hjälper mig. Och inte bara låter mig ligga.
Gå till toppen