Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Idrotten lärde Glenn Håkansson att fungera som entreprenör

”Hittills har vi sålt runt 40 000 plattor och nått främst nått den professionella delen av branschen. Nu vill också satsa på den bredare publiken”, säger Glenn Håkansson, vd för Flowin.Bild: Jenny Leyman
Åren som elitidrottare lärde honom uthållighet och förmåga att glädjas åt delmål. Det har han haft stor nytta av i väntan på det lyft som hans nyskapande träningsplatta nu kan stå inför.
Vad är det egentligen för produkt du och dina partners tagit fram?
– En platta som används vid fysisk träning och som bygger på friktionsteknik.
Hur kommer man på något sådant?
– Vi är tre personer – jag, min bror och en till – som alla varit framgångsrika tio-kampare. När vi höll på som mest tyckte vi det saknades ett bra redskap för främst bålträning. Där började vi. Nu när alla talar om funktionell träning med kroppsegen belastning har vi hamnat helt rätt.
Finns det inte tillräckligt med träningsredskap och träningsmetoder redan?
– Visst finns det mycket att välja på, men då vi drog igång bestod marknaden av väldigt mycket skräp som såldes via tv för dem som ville träna hemma.
Ni startade för åtta år sedan. Hur har de gått?
– Ganska bra, men vi har gått den långa vägen. Våra kunder blev till en början sjukgymnaster, läkare, personliga tränare och liknande istället för den breda skaran som tränar hemma. Förmodligen berodde det på vår egen elitbakgrund där vi efter den egna karriären i omgångar jobbat som fystränare på landslagsnivå eller motsvarande i flera sporter.
Glenn Håkansson. En av talarna vid nyligen genomförda entreprenörsarrangemanget Doers`event i Malmö. Vd i Malmöbolaget Flowin som förbereder en storsatsning byggd på en nyemission där företaget hoppas få in 10 miljoner kronor.
Vad har hänt nu då?
– Vi har aldrig släppt tanken på att nå ut bredare och nu har vi startat ett samarbete med Viktväktarna där deras medlemmar kan använda vår matta i kombination med ett virtuellt gym som gör det lättare att utföra övningarna på rätt sätt och som kan motivera människor att träna.
Finns era plattor bara i Sverige?
– Nej, vi säljer redan till många länder. Men vi hoppas kunna ta ett större kliv framåt både här hemma och internationellt via samarbetet med Vikväktarna i kombination med en nyemission.
Har det varit din dröm att bli egen företagare?
– Inte direkt. Men för att överleva ekonomiskt som hårt satsande tio-kampare måste man fungera som en äkta entreprenör. Det var en bra skola. Min dröm uppfylls däremot när jag upptäcker att golfsuperstjärnan Stacy Lewis tränar med vår platta eller att jag ser den på bilder från träningslokaler hos PSG, Chelsea, Milan eller Barça.
Håller du själv igång fortfarande?
– Tre gånger i veckan, varav en gång som gruppledare på ett gym i ett pass med vår Flowin-platta. Det är nyttigt att se hur övningarna fungerar. Sen är det ju skönt att efter en lång idrottskarriär fortfarande kunna ha ett six-pack kvar när man är på stranden.
Har du någon förebild?
– Bra människor, sådana som inte bara lever sitt liv till nytta för sig själva.
Hur mycket jobbar du?
– Betydligt mer än heltid, även om jag strävar efter balans mellan arbete, familj och fritid. Jag fostrades inom idrotten då vi sneglade mycket på Östtysklands framgångar och de tränade oerhörda mängder. Sådant sitter i, trots att vi upptäckte att träningsmängderna inte var den viktigaste förklaringen till deras segrar.
Vad är du mest nöjd med under det senaste året?
– Att vårt fritidshus i Skånes Fagerhult blivit inflyttningsklart. Vi i familjen har byggt det själva, trots att vi inget kunde från början. Precis som när vi skapat vårt företag har det handlat om att ta en sak i taget och att längs vägen helt enkelt lära sig det man inte kan.
Glenn Håkansson
Aktuell: Vd för Malmöbolaget Flowin som förbereder en storsatsning byggd på en nyemission där företaget hoppas få in 10 miljoner kronor.
Ålder: 48
Bor: Bostadsrätt i Lindeborg.
Familj: Sambon Linda och barnen Emma (läser i Los Angeles) och Johan (läser i Aberdeen).
Bakgrund: Uppvuxen i Riseberga och Videdal i Malmö. Svensk mästare i tiokamp 1993. Coach till landslaget i tiokamp och tränare av danska handikapplandslaget i friidrott.
Flowin
Omsättning: 2,7 miljoner kronor (2014)
Rörelseresultat före skatt: 415 000 kronor (2014)
Anställda: 3
Gå till toppen