Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Läsartext: Monarkin är en förlegad kvarleva från en odemokratisk tid

Det skriver Bengt Hall, styrelseledamot i Republikanska föreningen.

Den kungliga prakten kan vara fascinerande, men monarkin är ett i grunden odemokratiskt system, skriver Bengt Hall. Här anländer Sofia Hellqvist och prins Carl Philip till Nobelbanketten i Stadshuset i Stockholm.Bild: FREDRIK SANDBERG, 2014
Det finns ett drag av underdånighet i allt som rör kungligheter. Många verkar ha ett behov av att beundra andra. Som i sagans värld förblindas de av ståt och prakt och av de människor som nästan tillhör ”en annan ras”, den glittrande furstliga världen. Men anakronismen sticker i ögonen. De som senast glidit in i denna förunderliga värld i vårt land heter Hellqvist och Westling, vanliga svenska medborgare utan vare sig furstliga eller adliga namn. I takt med att förtroendet för kungafamiljen minskar försvagas fascinationen. Märkvärdigheten försvinner. Kungafamiljen är uppenbarligen bekymrade och ägnar sig därför åt aktiv marknadsföring av sitt ”varumärke”.
Sveriges massmediefolk mobiliserar för en kommande kvasihändelse: prins Carl Philip ska gifta sig med sin Sofia den 13 juni. Svensk Damtidning, som alltid ligger i framkanten i dessa sammanhang, har en särskild kunglig bröllopssajt på nätet. Där kan du läsa om Sofia som barn, om härliga familjefester, om småsessorna, vem som ska laga bröllopsmiddagen, kvinnorna bakom Sofia med mera.
Märkvärdigheten, som försvinner i takt med att prinsessorna och prinsen gifter sig med vanligt folk (gymägare, finansman, modell), kan måhända attrahera dem som gillar bröderna Grimms sagor och som drömmer om ”klippet”, liksom svinaherden som fick prinsessan och halva kungariket.
Republikanska föreningen hoppas att Carl Philip och Sofia blir lyckliga. Vi kan samtidigt glädja oss åt att republikförespråkarna blir fler. Föreningens medlemsantal stiger regelmässigt vid kungliga bröllop och barndop. Allt fler inser att prinsar och prinsessor är en kvarleva från en feodal och odemokratisk tid. Allt fler inser att offentliga ämbeten inte ska gå i arv. Allt fler inser det absurda i att landets högsta ämbete, statschefens, går i arv inom en och samma familj. I alla andra sammanhang är vi överens om att ämbeten och jobb ska innehas av de mest meriterade, de mest lämpade. Vi tror att få människor i det här landet tycker att Carl Philip är en av de mest lämpade att inneha landets högsta ämbete. Dock står han på tredje plats i hierarkin att ärva statschefsjobbet.
Bröllopet mellan Carl Philip Bernadotte och Sofia Hellqvist borde vara en privat angelägenhet, men så är inte fallet. Bröllopet uppmärksammas enbart för att han kan ärva kungamakten.
Det är dags att inse att monarkin är ett förlegat fenomen. Om man förespråkar demokrati, jämlikhet och modernitet finns bara ett alternativ till monarkin: republik. Det är dags för familjen Bernadotte att abdikera för demokratins skull!
Bengt Hall, styrelseledamot i Republikanska föreningen
Gå till toppen