Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Ian Lundin nekar till brott i Sudan

Oljebolaget Lundin Oil utreds för folkrättsbrott för affärerna i Sudan. Ian Lundin säger att han ser fram emot att få ge sin bild av det som hände.
— Jag känner inte att jag har gjort något fel, säger han till Dagens Nyheter.

Ian Lundin under en utfrågning i riksdagens konstitutionsutskott 2007 med anledning av dåvarande utrikesministern Carl Bildts finansiella intressen i Lundin Oil. ARKIVBILD.Bild: Janerik Henriksson / TT
I fem år har svenska åklagare utrett anklagelser mot Lundin Oils verksamhet i södra Sudan, där företaget var verksamt 1997 till 2003. Bland annat har människorättsorganisationer anklagat bolaget för att ha förvärrat konflikten med sin närvaro.
I en intervju i DN ger bröderna Ian och Lukas Lundin sin syn på händelserna i Sudan. Ian Lundin anser att dagens konflikter i Sydsudan hänger ihop med de tidigare.
— Det är som i dag i Mellersta östern, det är ingen som kan säga att de verkligen förstår vad som händer. Det är samma som när vi var där, säger han.
Magnus Elving på Internationella åklagarkammaren i Stockholm pekar inte ut några misstänkta bolag eller personer, men har inte heller dementerat uppgifter i medierna om att Lundin Oil ingår i utredningen. Uppemot 100 personer har hörts, men inte de huvudmisstänkta. Magnus Elving säger till DN att om det blir beslut om åtal så blir det troligtvis under nästa år.
— På sätt och vis är det bra att vi till slut får en chans att säga vad som verkligen hände. Jag väntar bara på att jag ska kunna få tala med dem om det, säger Ian Lundin om utredningen.
Gå till toppen