Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Cecilia Nebel: Varför händer allt på en gång?

Bröd och skådespel. Studentaftnar och sexsamtal. Obekväma beslut kräver både list och lust.

Cecilia NebelBild: Ingemar D Kristiansen
I månader uthärdar vi. Cyklar i motvind på Hardebergaspåret. Svär över isande kyla på Lund C. Bankar resultatlöst på helgstängda museiportar.
Vi väntar, väntar, väntar. Söker forskningsanslag, söker jobb, söker mening, söker något att hitta på. Och så pang! Plötsligt händer det – och i Lund händer det alltid på en gång.
Härom dagen slog evenemangskalendern alla rekord. Här är ett litet axplock:
* Liechtensteins regerande monark, Furste Hans Adam II, besökte 110-årsjubilerande Studentafton.
* Debatt i Lund diskuterade huruvida ungdomar har moralpanik eller bejakar den fria kärleken.
* Filosoficirkeln funderade kring Camus och Sartre.
* Studentteatern hade premiär på sin nya uppsättning av Förnuft och känsla.
* Stadsvandrare flanerade på temat Lundakvinnor med attityd.
Det var tisdag.
Onsdagen var inte sämre: Talkshow på Mejeriet, föreläsning om motståndskrafter i Afghanistan, författarsamtal med Bertil Karlefors.
Och så där håller det på… Enbart Studentafton ger fyra samtalskvällar i maj.
Även de fasta institutionerna har fått ny livsluft. Under mörkaste vintern, när familjen verkligen letade efter något att göra i Lund, hade vi inte så mycket att hämta. Men nu när ungarna har hur mycket som helst att hitta på utomhus, ger Kulturen sin fina inomhuslekutställning om Emil. Den startade visserligen i februari, men pågår under våren och sommaren. Historiska museet utökar med lördagsöppet och skaparverkstad för barn.
Roligt, roligt! Men tajmingen? Varför inte sprida ut det lite mer jämnt över året? Så att vi kan få upp energierna när det blåser som snålast?
Dessutom är våren alldeles för kort. Vi behöver hinna andas, gå långsamma promenader i Botan. Känna doften av rapsfälten, se Magnolian innan den har blommat ut.
Jag kan inte heller låta bli att undra: Har denna plötsliga utbudsexplosion något att göra med politikernas återkommande event i Stadshallen: Budgetförhandlingarna?
Redan de gamla romarna visste att det krävdes muntrationer för att få igenom obekväma beslut.
Eftersom jag varken är lärd i latin eller historia går jag till nätet och läser: "Panem et circenses" (bröd och skådespel) är ett uttryck från romartiden då romerska imperiet erbjöd gladiatorspel och annan underhållning i kombination med något att äta för att romarna skulle hålla sig lugna och nöjda och inte protestera."
Där har vi det!
Med så mycket som händer bör det bli en smal sak för de rödgrönrosa att få igenom den föreslagna skattehöjningen på 25 öre.
Gå till toppen