Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Stram lek med volymer

”In two, in two. In two, in two”. Galleri Ping-Pong, Malmö, t o m 23/5.

Detalj från ”Verso”, 2015.Bild: Terje Östling
Först ser galleriet nästan tomt ut. Jakob Simonsons utställning är en stram lek med volymer, rumslighet och arkitektur. Konsekvent är bara förnamnet för hans konstnärskap, och har så varit sedan studierna på Malmö konsthögskola.
Fast det handlar lika mycket om kroppen och blicken. Visst, här har vi sval abstraktion, monokroma ytor och räta vinklar. Men samtidigt en fysisk och sinnlig dimension som i hans fall nästan alltid är oväntad. Runt 150 lager av kolsvart färg, med inslag av blått pigment, ger träkonstruktionen han visar en midnattslyster. Sedd framifrån skjuter den ut i rummet, som en vägg.
Plywooden han använt har exakt samma area som galleriets skyltfönster tillsammans. Ett typiskt sätt att arbeta för Simonson, som skräddarsyr sina verk för platsen. Denna gång har han även utgått från sina egna mått. Ungefär som i Leonardo da Vincis anatomiska teckning från 1492 av den vitruvianske mannen, inritad i en cirkel och kvadrat. Själv mäter han två meter från huvud till fot, och lika långt mellan utsträckta händer. Men det intressanta är hur baksidan av den kvadratiska väggen bryts ner till en geometrisk labyrint av passager och öppningar. Som byggd för att söka skydd, med ljusinsläpp och flyktvägar.
I gallerirummets hörn blänker spegelkvadrater. Några kliv i rätt riktning får ljuset att studsa och ge glimtar av parallella rum. Vart jag än vänder mig, förföljs jag av min egen spegelbild, splittrad och mångfaldigad i krysset. Titeln "Origo" är vald efter den punkt där koordinater möts. Det är ett väl avvägt verk. Diskret men raffinerat visar det hur det egna jaget ofrånkomligen är utgångspunkt för varje upplevelse av rummet – och världen.
Gå till toppen