Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

Antikt tempel hittat av svenskar

En grupp arkeologer under svensk ledning har återupptäckt grundstenarna till ett antikt tempel i södra Egypten.

Grundstenarna till ett antikt tempel har hittats i södra Egypten av en grupp arkeologer under svensk ledning.Bild: Undersökningsprojektet Jabal al-Silsila/TT
— Det här fyndet förändrar platsens historia, och visar grundligt att Jabal al-Silsila inte bara var ett stenbrott utan också en helig plats, säger forskningsledaren Maria Nilsson vid Lunds universitet till Discovery News.
Hon leder forskargruppen på ett 15-tal personer, varav fyra är svenska, som sedan 2012 grävt vid platsen utanför Aswan, 85 mil söder om Kairo. Gruppen har redan tidigare gjort intressanta fynd.
I princip alla Egyptens stora tempel — som Karnak och Luxor — byggdes av sandsten från Jabal al-Silsila.
Grundstenarna till templet — som tros ha varit aktivt för 3 000—2 000 år sedan — har tidigare beskrivits 1906, 1925 och 1934, men sedan har de fallit i glömska.
Nilssons grupp utgick från en mycket förenklad karta från början av 1900-talet med bokstaven T för tempel på, och hittade platsen.
En av de intressanta sakerna är att de äldsta delarna är byggda i kalksten, vid ett sandstensbrott — alltså har de äldsta byggdelarna fraktats till platsen.
— Vi har antagligen vad man kan kalla en symbolisk brygga i hur de byggde tempel, en övergång från kalksten till sandsten. Det är naturligtvis jättespännande, säger Nilsson enligt aftonbladet.se.
Gå till toppen