Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Därför sprack Malmös rödgröna styre

Vänsterpartiet kan inte acceptera den strama budget som Socialdemokraterna och Miljöpartiet lägger fram. Nu kommer staden att styras av en minoritet.

I september förra året firade Malmös rödgröna majoritet ännu en valseger. Partiföreträdarna talade om det fina samarbetet och vanan att enas i budgetförhandlingar. I december klubbades partierna en gemensam budget för 2016 med en skattehöjning på 30 öre.
Sedan dess har det börjat gnissla.
När finanskommunalråd Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) mötte de socialdemokratiska partimedlemmarna i en samlingssal på Kockum fritid på måndagskvällen sa hon:
– Vi har känt de senaste månaderna att Vänsterpartiet i Malmö, liksom på andra håll, haft ett behov av att vara lite i opposition.
Hon fortsatte:
– Vänsterpartiet är med och förhandlar fram budgeten i riksdagen samtidigt som man kritiserar den ganska hårt och berättar att man skulle ha gjort mer. Vi ser samma sak i regionen.
Enligt Katrin Stjernfeldt Jammeh har Vänsterpartiet i Malmö velat driva frågor längre än samarbetet medgett:
–  Vi har haft ett par frågor där vi känt att de inte fullt ut orkar vara i majoritet i alla lägen.
Som exempel nämner hon EU-migranterna där vänsterpartisterna velat ge mer omfattande stöd än framför allt Socialdemokraterna och varit skarpt kritiska.
– Trots att vi kompromissat vill Vänsterpartiet gå längre, säger hon.
Katrin Stjernfeldt Jammeh sa också att Vänsterpartiets motstånd till försäljning av kommunal mark, som är en stor intäktskälla för Malmö stad, blivit ett problem:
– Vi har tyckt att det är okej för det goda samarbetets skull men det håller inte i längden.
I början av maj inledde partierna förhandlingar inför nästa års budget. Utgångsläget var kärvt: 186 miljoner kronor saknades för att driva vidare alla verksamheter om man räknar in ökade kostnader för stigande priser och löner. Samtidigt har grundskolorna, förskolorna och andra områden klargjort att det behövs mer pengar.
– När vi satte oss i budgetförhandling var vänsterpartisterna väldigt snabba med att vilja höja skatten, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh.
Dessutom, säger hon, ville vänsterpartisterna förändra det finanspolitiska mål för överskott och skuldsättning som majoriteten enades om i december för att få utrymme till större satsningar.
Socialdemokraterna och Miljöpartiet vägrade, de ville hellre fokusera på att bromsa ökade kostnader inom bland annat äldreomsorgen.
– Vi ser ett behov av att dämpa kostnadsutvecklingen där Malmö ökat mer än i andra kommuner, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh.
I och med att budgetförhandlingarna havererade spricker det rödgröna samarbete som slöts 2006.
Socialdemokraterna och Miljöpartiet har förhandlat fram en egen budget som de av allt att döma får igenom i kommunfullmäktige, partierna har tillsammans 27 av 61 mandat. Även om Allianspartierna skulle få stöd av Sverigedemokraterna blir de ändå inte större.
På måndagskvällen fick partimedlemmarna en översiktlig dragning av S-MP-budgeten.
Katrin Stjernfeldt Jammeh visade en powerpoint med texten "från gatsten och asfalt till skolbarn och gamla" och klargjorde att gatukontoret kan räkna med mindre pengar.
– Vi behöver göra en rockad där vi för över pengar från de hårda förvaltningarna för att göra riktade satsningar på de mjuka.
Grundskolorna får behålla en särskild satsning på 10 miljoner på bland annat språkutveckling för att fler ska klara målen - men det är långt ifrån de 50 miljoner som grundskoleförvaltningen egentligen anser behövs.
Katrin Stjernfeldt Jammeh fick kraftiga applåder när hon berättade om nyheterna för partimedlemmarna. Men det kom också kritik. Hampus Andersson som är ordförande för S-studenter hade hellre sett en skattehöjning.
– Jag tror att många socialdemokrater precis som jag blir oroliga när vi faktiskt föreslår en budget med nedskärningar, sa han.
Katrin Stjernfeldt Jammeh svarade att hennes förhoppning är att S-MP-regeringen höjer den statliga inkomstskatten genom att ta bort ett jobbskatteavdrag som gynnar höginkomsttagare.
Kommunalrådet Andreas Schönström lade till:
– Vi stänger inga dörrar för att höja kommunalskatten igen under mandatperioden om vi behöver göra det.
Gå till toppen