Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Försvunnen 17-åring framträder i IS-film

Den 17-årige Lundabo som tros ha anslutit sig till terrororganisationen Islamiska staten, IS, figurerar i en film på Youtube. I filmen poserar han med ett automatvapen och sjunger en religiös hymn.

17-åringen framträder i en film på Youtube.Bild: Skärmdump
Sydsvenskan har tidigare berättat om två unga Lundabor, 17 och 21 år, som försvunnit och som tros ha anslutit sig till terrorgruppen Islamiska staten IS.
Nu dyker en av dem upp i en film på Youtube. Flera av varandra oberoende källor uppger att det är 17-åringen, som avvek från en gymnasieskola i Lund tidigare i år.
I filmen, tagen i vad som verkar vara stadsmiljö, sjunger han en religiös hymn med blicken riktad rakt mot filmkameran.
Det rör sig om en kampsång där kalifatet hyllas och som innehåller en uppmaning att ansluta sig till extremiströrelsen.
17-åringens anhöriga hörde i februari av sig till polisen i Lund sedan pojken försvunnit. Enligt polisen uppgav de anhöriga att han befann sig i närheten av Syrien och att hans ambition var att ansluta sig till terroriststämplade Islamiska staten.
Felix Unogwu, statsvetare och konflikthanteringsspecialist, hjälper ungdomar som deltagit i krig, tillbaka till ett vanligt liv. Han känner inte till om fler Lundaungdomar har åkt till Syrien för att ansluta sig till terrorgruppen IS.
– Nej. Men om Lunds kommun inte agerar kommer fler att ansluta sig. Ungdomarna erbjuds mycket av IS som samhället här inte erbjuder, säger han.
Det finns uppgifter som kopplar ihop 17-åringens engagemang i IS med moskén i Lund. Det upprör Dhia Alubaidi, ordförande i islamiska kulturcentret i Lund med flera hundra medlemmar.
– Vi kopplas samman med extremistiska rörelser. Vi protesterar mot det. Vi tillåter inga extremistiska rörelser. Vår förening arbetar hårt med demokrati och kulturella frågor, säger Dhia Alubaidi.
Gå till toppen