Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

"Laddar vi bilen en solig dag, kör vi den på sol"

Familjen Lindberg var först ut att satsa på solpaneler efter att Solkartan presenterades. De räknar med att det tar 20 år innan de har tjänat in investeringen, men är ändå nöjda med sitt val.

Solkartan visade att familjen Lindbergs tak var perfekt för solenergi. Ulrika och Christian Lindberg konstaterar att familjen använder det mesta av elen som de producerar.Bild: Ingemar D Kristiansen
Det är mitt på dagen och ganska soligt men lite kyligt i familjen Lindbergs trädgård på Norra Fäladen. Men trots att solen skiner är räkneverket som är kopplat till familjens solpaneler på standby. Det är för disigt för att det ska produceras någon el just nu.
– Här kan man se att vi har producerat 7,4 kilowatt hittills idag, säger Ulrika Lindberg och visar räkneverket som sitter nere i familjens källare.
Hon konstaterar att det är ganska kul att se hur mycket solpanelerna producerar.
– En solig dag kanske vi producerar 16 kilowatt och en supersolig dag 24 kilowatt.
All överskottsenergi kan familjen sälja tillbaka till Kraftringen.
– Det de köper ger de bra betalt för säger Christian Lindberg.
Men det brukar inte bli så mycket över. Familjen Lindberg har fyra barn mellan sex och femton år och förbrukar det mesta av elen de producerar själva. De har dessutom en elbil.
– Laddar vi bilen en solig dag, kör vi den på sol, kan man säga, säger Ulrika Lindberg.
Familjen Lindberg var de första som nappade på Kraftringens solcellspaket efter det att solkartan lanserats i Lund.
– Jag gick på ett informationsmöte med Kraftringen, eller Lunds energi som det hette då, och blev jätteintresserad. De presenterade solkartan och jag tittade på vårt tak och insåg att det skulle funka jättebra, det är söderläge, säger Christian Lindberg.
Han är nöjd med hur smidigt det funkade att få solpanelerna installerade, det skötte Kraftringen. Däremot har familjen inte sett till några pengar från de statliga subventioner som avsatts för att främja solkraft.
– Vi haransökt om subventionen, men det är väldigt långa väntetider. Jag undrar om inte pengarna till och med är slut i år. Man kan inte räkna med det när man kalkylerar ekonomin i det, men det insåg vi redan innan.
Familjens paket kostade runt 80 000 kronor och panelerna producerar 3500 kilowattimmar per år. De räknar med att det kommer ta runt 20 år innan anläggningen har betalt sig om man räknar med att el kostar 1 krona per kilowattimme.
– Skulle vi få del av subventionen kanske det tar 15 år, säger Christian Lindberg.
Hur kommer det sig att ni valde att satsa på solenergi? Är ni särskilt engagerade i miljöfrågor?
– Nej inte mer än andra, men har man den här möjligheten tycker jag att man måste ta den, säger Christian Lindberg.
Efter att ha haft solpanelerna i två år är han mycket nöjd med att familjen har satsat på solenergi.
– Det sköter sig självt, det är noll underhåll, panelerna behöver inte tvättas och man räknar med att de kommer att hålla i 30 år.
Vem står för konstaden om något skulle gå sönder, är det ni eller kraftringen?
– Det var en bra fråga, det vet jag faktiskt inte, jag antar att det är vi.
Christian Lindberg tipsar om att man bör ha ett ganska nytt tak, för om man har ett gammalt tak som kanske måste bytas om några år, så måste man plocka ner alla solpanelerna igen och det kan bli både dyrt och jobbigt.
– Vi hade nyligen bytt vårt tak, så för oss var det inga problem. Men mest realistiskt är det kanske att satsa på solpaneler vid nybyggen, säger han.
 
-------------------------

Hittils har intresset varit svalt i Lund

Bara 20 tak i Lund har fått solpaneler sedan Kraftringens satsning på solkraft drog igång för två år sedan. Lågt energipris och lång väntetid på investeringsstöd är två orsaker. Men det finns ljusglimtar.
För två år sedan lanserade Kraftringen tillsammans med Lunds kommun en interaktiv karta över Lunds tak. Där kunde husägare och andra intresserade gå in och se hur bra olika tak i staden lämpade sig för solkraft. Ett tak i söderläge med en lutning mellan 15-45 grader har bäst potential.
– Det var ett stort intresse för solkartan när den lanserades. Drygt 23 000 har varit inne och besökt den. Men inte bara där utan vi har även märkt av fler samtal till kundservice med frågor om solkraft, säger Michael Widing, kommunikationschef på Kraftringen.
Intresset för solkartan var inte begränsat till Lunds kommun, utan kom även från andra kommuner. Och flera andra kommuner har nu skapat egna solkartor.
Samtidigt som solkartan kom lanserade Kraftringen olika solkraftspaket som riktar sig både till privatpersoner och företag. Och hittills har det alltså blivit 20 tak med solpaneler.
– Vi är inte nöjda förrän långt fler lundatak har solceller installerade. När man ser på solkartan, vilken oerhörd potential som finns, så är det klart att vi tycker att det borde vara fler, säger Michael Widing.
Varför är det inte fler som har satsat på solkraft?
– Dels finns det en viss osäkerhet när det gäller investeringsstödet, man vill inte fatta något beslut förrän man vet att man har fått det, och där är det väldigt långa väntetider idag. Dels beror det på elpriset, som varit väldigt lågt de senaste åren. Sedan gäller det att få ut informationen och där kan vi och branschen bli bättre, säger Michael Widing.
Det låga elpriset de senaste åren har gjort att det tar lång tid att tjäna in solpanelerna. Med ett högre elpris blir det lönsammare att producera sin egen el.
Idag kan man få 20 procent av investeringskostnaden i solpaneler som subvention av staten. Men hittills har pengarna som avsatts varje år tagit slut ganska snabbt och köerna för att få del av investeringsbidraget har varit långa.
Men det finns ljusglimtar. Regeringen har inför vårbudgeten meddelat att de tänker satsa ytterligare 150 miljoner kronor på stöd till att installera solkraft under 2016, vilket skulle minska väntetiden.
Och även om 20 tak i Lund kan kännas som en liten siffra, så sitter ett av de 20 taken på Max 2 – en av Europas största anläggningar med den senaste typen av solpaneler som även utnyttjar bakgrundsreflektioner.
Nu satsar Kraftringen vidare på solkartan och på att få fler i Lund att satsa på solkraft på taket. Någon gång efter sommaren lanseras en ny version av kartan där man bland annat kommer att kunna bygga en virtuell solcellsanläggning på sitt tak och se hur mycket el man skulle kunna producera. Det kommer även sociala funktioner framöver.
Nyligen har Kraftringen också nära fördubblat priset man betalar för den överproduktion av el som solkraftskunderna säljer tillbaka till Kraftringen till 1,75 kronor per kilowattimme.
– Våra ägare, Lunds kommun, Eslövs kommun, Hörby kommun och Lomma kommun vill att vi driver på utvecklingen av hållbara energilösningar och skapar förutsättningar för solenergi. Vår uppgift är att satsa på energi för morgondagens samhälle och att vi ska leverera fossilbränslefri energi till 2020, säger Michael Widing.

FAKTA: SOLKRAFT

Idag finns tre finansiella incitament för att få folk att satsa på solkraft:
Statligt investeringsstöd: privatpersoner kan få 20 procent av investeringskostnaden, men det är lång väntetid för att få del av pengarna.
Rotavdrag: I dag kan man få 15 procent av totalkostnaden när man installerar solpaneler, men det går inte att få både investeringsstödet och rotavdraget.
Skattereduktion: Om man investerar i solpaneler får man en skattereduktionen på 60 öre perkilowattimme för all el som matas in till elnätet, upp till 18 000 kronor per år.
En normalvilla förbrukar cirka 15000 kilowattimmar per år.
Gå till toppen