Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Skåne

Blodprov kan hitta bröstcancer tidigt

Lundaforskare har utvecklat en teknik som kan upptäcka bröstcancermetastaser långt innan patienten fått symtom på återfall. Ett enkelt blodprov kan leda till bättre behandling.Ett enkelt blodprov kan upptäcka metastaser i förväg.Bild: TT
Fyndet har gjorts av cancerforskaren Lao Saal och hans medarbetare som har använt sig av ett redan insamlat material från en bröstcancerstudie som pågått i Lund sedan 2002. Materialet innehöll både prov från den bortopererade tumören och blodprov som tagits med jämna mellanrum under de år kvinnorna följts upp.
Tumörproverna innehöll en form av fingeravtryck som sedan kunde upptäckas i blodproverna som tagits senare.
Forskarna upptäckte också att metastaserna gav sig till känna tidigt i blodproverna. De hittade tecken på de nya tumörerna flera månader innan sjukhusundersökningarna visat att patienterna fått återfall - ända upp till tre år innan en vanlig undersökning visade på metastaser.
Det är små bitar av arvsmassa från olika celler, som cirkulerar i blodet. Mindre mängder av sådant DNA i blodet är normalt, men vid sjukdomar som till exempel cancer kan mängderna bli större.
Studien, som är ganska liten, bygger på material från 20 kvinnor.
Men forskarna kunde hos 19 av de 20 kvinnorna, i det sedan tidigare insamlade materialet, tidigt utläsa om de skulle få metastaser eller inte.
De nya fynden leder inte bara till att behandlingen av kvinnor som är på väg att få metastaser kan starta tidigare. Den nya metoden kan också visa vilka kvinnor som inte behöver behandlas så kraftigt. Idag blir de flesta bröstcancerpatienter inte bara opererade utan får också strålning, hormonterapi eller cellgifter för säkerhets skull.
Man vet att många kvinnor överbehandlas, vilket innebär både onödigt lidande och onödiga kostnader. Men så länge man inte vet säkert vilka som kan klara sig utan tilläggsbehandlingarna, så vågar man inte låta bli dem. Undersökningar kanske kunde bidra till att ge svaret på den frågan, säger Lao Saal i en kommentar.
Lundaforskarna har redan startat två nya studier, där man ska följa ett större antal kvinnor från bröstcancerdiagnosen och framåt.
Gå till toppen