Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Fontänskummare härjar på Västra stationstorget

I tre veckor har fontänen vid Västra Stationstorget flera gånger fyllts av skum. Skadegörelsen kostar kommunen pengar och kan i värsta fall leda till trafikolyckor. För att lösa problemet kan det behövas väktare.

Flera gånger de senaste tre veckorna har fontänen på Västra stationstorget skummat över.Bild: Pia Ukkonen
Det är inte ett nytt fenomen att någon häller rengöringsmedel som bildar skum i fontänen på Västra Stationstorget. Det brukar hända runt valborg och studentfestsäsongen. Men i år har fontänen utsatts för överskumning flera gånger varje vecka i tre veckors tid.
– Ibland kommer det över stationsbyggnaden. Hopar med skum så att man tror att det är UFO, säger Björn Malmgren som arbetar på centralstationen.
Lars Brobeck, som är parkintendent i Lunds kommun, är inte road av det återkommande problemet. Han cyklar förbi fontänen varje morgon på sin väg till arbetet.
– Vi får skicka personal för att sanera detta och det tar tid. Ändå blir inte fontänen helt fri från skum. Det är inte roligt längre.
Enligt Lars Brobeck kostar saneringen av fontänen grovt räknat två tusen kronor varje gång. Kommunen vet ännu inte om skummet har någon effekt på växter men parkintendenten är orolig för att skummet i värsta fall kan leda till en trafikolycka.
– Det kan ju träffa en cyklist i ansiktet, säger Lars Brobeck och syftar på att skummet är tjockt och helt skymmer sikten för den som täcks.
Lars Brobeck tror att väktare kanske behövs för att komma till rätta med problemet. Det kan medföra ytterligare kostnader för kommunen, som varje år lägger hundratusentals kronor på att städa upp efter vad man kallar "allmän skadegörelse" så som klotter och fontänskumning.
Gå till toppen