Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Danmark

Högerextrema skapar falska FB-sidor

Högerextrema grupper skapar falska Facebooksidor, där det ser ut som om muslimer hånar Danmark och danskarna.
Det är ett av de senaste knepen för att bygga motsättningar som högergrupperna är ute efter.

Johan Dam Farkas och Jannick Schou är forskningsassistenter på IT-universitetet i Köpenhamn som håller på med ett projekt för att undersöka radikala gruppers agerande i sociala medier.
De har bland annat studerat Facebooksidor som ytligt sett verkar vara extremt islamistiska, de två exemplen är "Islam - fredens religion" (kan inte längre hittas) och "Fredelige muslimer" (som har en profilbild från Mellanöstern där människor bränner en dansk flagga).
Deras slutsats är att sidorna med stor sannolikhet är falska.
Sidorna har provocerande uppdateringar som "när jag går genom Köpenhamn efter fredagsbönen skrattar jag med mina muslimska bröder, när vi ser de otrogna hemlösa medan vi får socialbidrag...". Uppdateringen fortsätter med att skribenten talar om "danska luderkvinnor", här finns också uttalanden om "Vi tar över Danmark".
Avsikten är troligen att sprida myter om muslimer som hånar Danmark.
Danmarks Radios databasredaktion har också studerat FB-sidorna, och konstaterar att det är ett fåtal personer i högerextrema kretsar, som snabbast delat inläggen på de "islamistiska" sajterna, och sedan uttryckt sig nedsättande om muslimer.
I dessa debattörers egna profiler finns länkar till nazistiska Danskarnas parti, och SIAD - Stop Islamiseringen av Danmark.
Johan Dam Farkas berättar i en intervju med DR om att fenomenet "cloaked websites" som underblåser konspirationsteorier är vanliga, särskilt i USA där de använts bland annat av anti-abortgrupper.
–  I Danmark har vi hittills bara stött på högerextremister, som utger sig för att vara islamister. De försöker bygga upp fågelskrämme-argument hos motståndaren, som de sedan kan angripa, säger Johan Dam Farkas.
Gå till toppen