Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Sunde: ”Staten låter Hollywood styra”

Domänerna piratebay.se och thepiratebay.se ska tillfalla staten, slår tingsrätten fast idag. Fallet är unikt i Sverige och öppnar för ett nytt sätt för polisen att ge sig efter webbplatser som anses vara kriminella.

Peter Sunde på Studentafton i Lund tidigare i år.Bild: Hussein El-Alawi
Peter Sunde, medgrundare och tidigare talesperson för The Pirate Bay är mycket kritisk till tingsrättens dom.
– Staten väljer att frångå upphovsrätten för varumärket Pirate Bay, som ju faktiskt finns. Problemet är att den svenska staten låter Hollywood styra vems rättigheter som är viktigast, skriver Peter Sunde i en kommentar till Sydsvenskan.
Läs också Staten beslagtar Pirate Bay-adresser
Peter Sunde tror inte att fildelningstjänsten The Pirate Bay är dem som berörs värst av dagens dom.
– Vänta tills samma logik införs i GPS-kartor och ingen hittar till Möllan längre för att där säljs piratcigg. Konkurrenter som stämmer varandra skulle också kunna kräva att domännamn stoppas. The Pirate Bay har alltid bytt domän ett par gånger per år, så det kvittar rejält för The Pirate Bay tänker jag mig.
Läs också Myndighet: Pirate Bay demokratiserar
Peter Sunde ifrågasätter också hur de brott som han, Gottfrid Svartholm Warg, Fredrik Neij och Carl Lundström dömdes för 2010 kan leda till dagens dom.
– The Pirate Bay som dömdes då haden en annan domän och en annan teknik. Ingen av delarna i domen är kvar. Tjänsten är anpassad efter domen och bör anses laglig.
Stiftelsen .SE, som hanterar svenska domännamn, har tagit strid mot statens krav. Huvudargumentet har varit att stiftelsen bara driver ett adressregister, skriver DN. Tingsrätten skriver, enligt DN, att "rätten till domännamnen tillfaller staten. Det torde i förlängningen begränsa stiftelsens möjligheter att förfoga över dem, till exempel genom upplåtelse till annan". 
Gå till toppen