Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Återvändare tas om hand av social insatsgrupp

Radikaliserade muslimska ungdomar som återvänder till Lund ska framöver tas om hand av polisens och kommunens samverkansgrupp, "sociala insatsgruppen".

Polisen i Lund samarbetar med säkerhetspolisen och socialförvaltningen när det gäller de två ungdomarna, 17 och 21 år, som i vintras försvann från Lund och tros ha anslutit sig till terrororganisationen Islamiska staten.
En film på Youtube, där 17-åringen poserar med automatvapen och sjunger en religiös hymn där kalifatet hyllas, stärker teorin att åtminstone 17-åringen har anslutit sig till terrorgruppen.
– Vi har koll på filmen. Men så länge de inte befinner sig här kan vi inte göra så mycket, säger Patrik Isaksson.
Läs också Försvunnen 17-åring framträder i IS-film
Om ungdomarna återvänder till Lund kommer de att fångas upp av polisens och kommunens sociala insatsgrupp. Gruppens ska hjälpa ungdomar som löper risk att utveckla en kriminell livsstil. Denna grupp utökas nu till att även omfatta ungdomar som radikaliserats.
Insatsgruppens arbete sker i samarbete med olika myndigheter, som arbetsförmedling, socialförvaltning och skola, och ska hjälpa ungdomarna till en bättre framtid.
Läs också Terrorexpert: Deras resa är "föga förvånande"
– Än så länge har vi inte så stor erfarenhet av denna problematik. Men sedan ungdomarna försvann från Lund arbetar vi med denna handlingsplan om fler ungdomar skulle radikaliseras, säger Patrik Isaksson.
Sociala insatsgruppen i Lund träffas en gång i månaden.
–  Insatserna som sätts in beror på vad ungdomarna har varit med om, det kan ju vara väldigt olika.
Om den försvunna 21-åringen har polisen inte mycket information, inte mer än att han berättade för sina anhöriga att han avsåg att resa till Turkiet.
– Vart han sedan tog vägen vet vi inte, säger Patrik Isaksson.
Gå till toppen