Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

HIV-test under Lundapride

Under Lundapride kommer Checkpoint Skåne att erbjuda snabba HIV-tester för män som har sex med män.

Testet är gratis och man får svar inom tjugo minuter.
HIV-testerna genomförs på Hotel Lundia på Knut den stores torg i Lund.
De som gör testet har tystnadsplikt och man kan vara anonym om man vill.
Checkpoint Skåne jobbar för att minska spridningen av HIV och är en del av RFSL rådgivning Skåne.
– HIV sprids ganska lite om man väl får behandling, men det är också viktigt att man snabbt får behandling så att man inte sprider smittan vidare på grund av okunskap, säger Mikael Andersson, projektutvecklare på Checkpoing skåne som är en del av RFSL Skåne.
Att man särskilt riktar sig till män som har sex med män beror på at RFSL fått pengar från Folkhälsoinstitutet för att rikta sig just till den gruppen.
– Man har hittat olika riskgrupper i samhället, unga är en grupp, migranter är en grupp, utlandsresenärer är en grupp, och vi har fått uppdraget att rikta oss till män som har sex med män eftersom vi är RFSL, säger Mikael Andersson.
Checkpoint Skåne har en mottagning i Malmö och jobbar ute hos olika organisationer. Det här är dock första gången de gör en insats i Lund.
– Vi har valt att jobba på Lundapride, eftersom det kanske där är många som inte reflekterar över sin aktuella hivstatus. Vi kommer att försöka vara synliga ute på pride under dagen för att göra reklam och sedan på kvällen är vi på Lundia och testar mellan 18 och 20, säger Mikael Andersson.
Testerna under Lundapride är också en chans att få möjlighet att sprida information till män som har sex med män.
– I samband med testet har vi ett samtal om säkra sexstrategier, vi testar i lugn och ro med stängd dörr så att man ska kunna uttrycka vad man gör och inte gör, säger Mikael Andersson.
Gå till toppen