Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Hopp blandas med rädsla inför det nya Spanien

Massmedier och samhällsdebatt domineras av politik. På söndag hålls det viktiga valet till Spaniens regioner och kommuner, och i höst är det val till parlamentet här i Madrid. Valkampanjen pågår för fullt.

Jag sitter på en av uteserveringarna vid det stora torget Plaza Mayor och läser dagstidningarna. Ända sedan torget uppfördes under 1600-talet har det varit samlingsplats för Madridborna. Hit gick folk för att ta del av nyheter. Här kunde man även se tjurfäktningar, häxbränningar och teater. I dag står gatumusikanter och levande statyer för underhållningen. Tidningar och mobiltelefoner ger nyheterna. Den största skillnaden är kanske därför att de infödda Madridborna numera är i minoritet. Plaza Mayor har blivit samlingsplats för spanjorer från provinserna och latinamerikaner på besök i huvudstaden. Här och där möter man också nordeuropeiska turister. De blir snabbt allt fler.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen