Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Hur firar ni att nationen fyller 125?

Ida Moe Larsson, kurator på Lunds nation, som har jubileumsfest på lördag.

Bild: Privat
– Vi har haft en hel 125-års-vår och har försökt få in jubileumskänslan under de flesta arrangemang, som vår bal som vi höll i mars. Men festen på lördag är den stora jubileumsfesten, och den gör vi med festivalliknade arrangemang på innergården. Det blir olika artister så att det finns något som passar alla.
Vilka är inbjudna?
– Vi riktar oss till studenter, men vi har även sökt allmäntillstånd så att vi kan bjuda in gamla medlemmar. Vi har också sagt till i vårt grannskap att vi ska ha en stor fest och att de gärna får köpa biljetter och komma och se hur det ser ut.
Vad är Lunds nations historia?
– Lunds nation var från början en del av den Skånska nationen som är bland de äldre i Lund. I slutet på 1800-talet började man tycka att det hade blivit en väldigt stor nation, med uppemot 200 medlemmar. Då skulle inspektorn följa alla medlemmars studier och det började bli ohanterligt. Så 1890 splittrades Skånska nationen i fem nationer och då bildades Lunds nation. Sedan har nationen fortsatt växa. Vi fick vårt första nationshus 1958 och 2010 köpte vi gamla landsarkivet som har blivit ombyggt till studentbostäder.
Vad skiljer Lunds nation från de andra nationerna idag?
– Lunds nation är den största nationen och vår främsta styrka är att alla verkligen kan känna sig välkomna här oavsett utbildning, geografiskt ursprung och intressen.
Hur många medlemmar har ni idag?
– Cirka 3700. Alla nationer har kämpat sedan obligatoriet föll 2010. I höstas var första gången sedan obligatoriet föll som antalet inskrivna novischer ökade jämfört med terminen innan.
Gå till toppen