Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Lundaskola bäst på teknik

Klass 8 c från Tunaskolan i Lund vann årets upplaga tekniktävlingen Teknikåttan, som avgjordet på Kungliga tekniska högskolan i Stockholm på torsdagen.

 

Tävlingen riktar sig till åttondeklassare i landet och i finalen möttes tre representanter från tre skolor i Lund, Uppsala och Västerås.
Vinnarlaget från Tunaskolan bestod avLovisa Halldén, Alexander Berndtsson och Hugo Eberhard.
– Det känns fantastiskt kul att det gick så bra, jag är mållös just nu, jag är bara väldigt glad!, säger Hugo Eberhard. 
Varför tror du att ni vann?
– Dels så finns det ett bakomliggande intresse som gör att vi kan så mycket som vi kan, men framförallt beror det på att vi samarbetade så bra under tävlingen. Det var ofta flera deluppgifter och det som var avgörande att vi har hunnit med att göra dem på den tid som krävts var att vi delade upp uppgifterna mellan oss. Mågna andra lag har nog fallit på att tiden var för kort.
Men det krävdes inte bara att de tre som var med i finalen var duktiga på naturvetenskap. Tävlingen inleddes med ett kval där alla i klassen fick svara på 25 frågor och det var hela klassens resultat som avgjorde om man kom vidare i tävlingen.
– Vi har också gjort klassuppgifter inför de olika tävlingarna, både regionfinalen och riksfinalen där alla hjälpt till att bygga .  
Hur kom det sig att er klass ville vara med i tävlingen?
– Det var vår lärare som anmälde oss, det är en tävling som alla klasser på vår skola brukar vara med i. Tunaskolan har vunnit tidigare, 2011, och förra året kom klass 8b tvåa i regionfinalen, så det är många som har sett fram emot att få delta, det är en tradition på skolan kan man säga.
Förstapris i tävlingen är 12000 kronor som går till klasskassan.
–Pengarna kommer förmodlige gå till en klassresa. Det är oklart vart vi ska åka än, men vi samlar även in pengar på andra sätt, säger Hugo Eberhard.
Här kan du testa om du klarar av de uppgifter åttondeklassarna fick lösa.
Här kan du se hela tävlingen på Youtube:
Gå till toppen