Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Nätfiskare skickar bluffmejl till äldre

Hundratals anmälningar fortsätter strömma in till Skånepolisen om bluffakturor som ser ut att komma från Cdon. Nu går man ut med en varning och vänder sig särskilt till äldre.

Bild: Rolf Olsson (arkivbild)
Mejlet pryds med elektronikjätten Cdon:s logga och uppmanar dig att betala den bifogade fakturan på 20 000 till 50 000 kronor.
Men syftet är inte att få dig att betala fakturan.
Att enbart klicka på länken kan däremot stå dig dyrt. Du riskerar att ladda ner en trojan som gör att avsändaren får full kontroll över din dator.
– Myndigheter och företag ber inte om kortuppgifter via mejl. Genom att klicka på länken aktiveras ett virus eller en trojan som kopierar dina personuppgifter. Bedragarna kan sedan logga in i din internetbank till exempel, säger Tina Tynell, brottsförebyggande samordnare på polisens bedrägerisektion i Malmö.
Nyheten om bluffakturorna kom för ett par dagar sedan. Men Skånepolisen har fortsatt få in hundratals bedrägerianmälningar från Skåne. I övriga landet finns tusentals liknande fall. Det är framförallt pensionärer som drabbats av mejlvågen.
– Vi har fått in många anmälningar i Malmö och det är flest äldre som har anmält, därför är vi måna om att de tar del av varningen.
Generellt handlar den här sortens nätfiske eller phishing om att utge sig för att vara ett företag eller en myndighet och på så sätt öka trovärdigheten och få fler att klicka på länken uppger Tina Tynell.
– Det är svårt att säga var de fått mejluppgifterna ifrån. Det här är ett systematiskt och organiserat utskick, den här typen av brott är svårutredda.
Cdon uppmanar drabbade att vidarebefordra mejlen till fraud@cdon.com. Elektronikkedjan jobbar med att stänga ner de domäner som skickat ut mejlen
Det brukar dock dröja innan pengarna dras från kontot, ännu har polisen inte fått in några anmälningar om detta. Om du klickat på länken råder polisen dig att spärra ditt bankkort.
– Öppna absolut inte mejlet och var extra försiktig när du läser din inkorg. Spärra ditt bankkort om du klickat på länken, säger Tina Tynell.
Gå till toppen