Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Över fyratusen väntas till pridefestivalen

På lördag hålls Lunds första riktiga pridefestival med artister som Rickard Söderberg, pridepark i Lundagård, parad, gudstjänst och klubb.

– Vi siktade på att bli tusen men blir flera tusen. Än så länge har över 4 500 personer anmält sig. Det blir maffigt när tusentals tågar genom hela Lund, säger Albin Junhede, projektledare tillsammans med Matilda Nilsson.
Från tio på förmiddagen till tre på natten ska ”Lundapride 15” pågå, med en blandning av musikunderhållning i Lundagård, föredrag, pyssel på Stenkrossen, hbtq-gudstjänst, parad genom hela stan och klubb på Mejeriet.
Vad är Lundapride 15?
– Vi vill fira mångfald, kärlek och tolerans. Bygga ett ”vi” i Lund, Det känns jättekul att sångaren Rickard Söderberg har engagerat sig, säger Matilda Nilsson.
– Den blir Lunds första riktiga pridefestival. Vi har ett koncept som är ”en rörelse – många perspektiv”. Det finns en stor mångfald även inom hbtq-rörelsen. Temat är ”Livet”, säger Albin Junhede.
Vad betyder en pridefestival?
– För hbtq-gruppen betyder det mycket att någon fokuserar på just dem. För hela samhället betyder det mångfald, jämlikhet och trygghet, säger Matilda Nilsson.
Hur är staden Lund för hbtq-personer?
– Lund är en traditionell liten stad, men samtidigt är det väldigt högt i tak. Vi har fått fantastiskt positivt bemötande från både kommunen, näringslivet och kyrkan. Vi vill engagera hela samhället, säger Matilda Nilsson.
– Å andra sidan händer det inte mycket i Lund för hbtq-personer. De flesta åker till Malmö eller Köpenhamn för att gå ut. Och Sveriges förenade hbtq-studenter har ingen lokalavdelning i Lund, säger Albin Junhede.
Hur kommer det sig i en så stor studentstad?
– Traditionerna i Lund är väldigt starka. Det finns delar av studentlivet som inte är så hbtq-vänliga, säger Matilda Nilsson.

Lundapride 15

Prideparken öppnar klockan 10 i Lundagård, med organisationer, artister och talare. Lundapride 15 är en heldagsfestival som pågår från förmiddag till natt.
Rickard Söderberg är en av artisterna.
Radio AF kommer att direktsända och ha en ganska central roll under dagen.
På Stenkrossen hålls kreativ verkstad inför paraden.
Se hela programmet på stoltilund.se
Hålltider:
9.30 - 16.00 Workshop på Stenkrossen.
10.00 - 19.30 Pridepark i Lundagård.
11.00 - 15.00 Seminarier på stadsbiblioteket och Domkyrkoforum.
17.00 Prideparaden avgår.
19.00 ESC på storskärm på Stenkrossen
19.00 - 22.30 Hbtq-poolparty på Högevalssbadet.
22.00 - 03.00 Klubb Out på Mejeriet
Gå till toppen