Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Cheryl lever på hoppet

När helikoptern nått tusen meters höjd hoppar sextioåriga Cheryl Stearns ut. Hennes mål är en centimeterstor gul prick nere på Bulltoftafältet. Nordiskt mästerskap i precisionshoppning pågår.

Svenska Fallskärmsförbundet fyller sextio och ordnar internationell tävling i precision. Hela helgen kan intresserade se världseliten tävla om vem som kan sätta hälen närmast en gul prick som placerats i mitten av den stora runda gräsmattan på Bulltofta.
Efter tre minuter i luften närmar sig Cheryl Stearns marken. Landningen ser ut att gå perfekt, men tio meter upp i luften hejdas amerikanskans nedfart av en plötslig kastvind. Hon stannar upp för en sekund och dimper sedan rakt ner, flera meter från målpunkten.
– Jäklar, muttrar hon efteråt. Precis i höjd med trädtopparna var det som om vinden vände. Det här kallar jag inte precisionshopp.
När Cheryl Stearns från Phoenix i Arizona skulle hoppa fallskärm första gången var hon bara sjutton år. Föräldrarnas tillstånd krävdes och hon måste lova mamma att det bara skulle bli detta enda hopp. Sedan dess har Cheryl Stearns hoppat mer än tjugotusen gånger och vunnit allt som går att vinna för den som hoppar med precision.
– Jag är ju pilot, säger hon som förklaring till sin goda förmåga att hålla god kurs i elakt väder. Jag har levt hela mitt liv däruppe och har lärt mig läsa vindarna och luften. Jag älskar att flyga, jag älskar att hoppa.
Ingen kvinna har hoppat fallskärm så många gånger som Cheryl Stearns. Den 8 november 1995 genomförde hon 352 hopp inom loppet av ett dygn, även det ett rekord som ännu gäller. I Malmö står tio hopp på tävlingsprogrammet, och efter den första missen hoppas Stearns på de kommande nio.
– Jäkla kastvind, upprepar hon och tittar irriterat på gläntorna som bryter trädraden runt gräsplanen. De där gliporna fungerar ju som rena vindtunnlarna.
– Det var ett himla virvlande däruppe, instämmer Glenn Stephenson från Storbritannien som har startnummer tre och tillhör samma åldersgrupp som USA-kollegan.
Det är gott om femtioplussare i den här tävlingsgrenen, säger Cheryl Stearns och berättar att precisionshoppning är en disciplin på utdöende i USA. Yngre hoppare ägnar sig åt mer spektakulära hoppformer. Som formation, swooping, friflygning, kalott och annat.
– Det är tråkigt, för precision är ju den klassiska, ursprungliga formen av fallskärmshopp. Vad kan vara ädlare än att landa exakt där man har tänkt? säger Cheryl Stearns.
Efter fyrtiotre år i fallskärm har hon ingen tanke på att lägga av. Tvärtom är Cheryl Stearns fast besluten att erövra världsmästartiteln nästa gång det blir möjligt.
Den innehas just nu av tysken Stefan Weisner, som också är i Malmö. Med startnummer 15 har han dock ännu inte fått tillfälle att hoppa. Den första tävlingsdagen på Bulltofta sinkas av tunga moln på sexhundra meters höjd.
– När molnen ligger så lågt kan helikoptern inte erbjuda säker uthoppning på tusen meter, säger tävlingsledaren Egon Ny och tillägger att om det är något som en fallskärmshoppare får lära sig så är det att vänta på hoppväder.
Men när tävlingen efter två timmars försening väl kommer igång lockar den surrande helikoptern snabbt nyfikna till Bulltofta och åskådarna samlas kring den stora rundeln i vars mitt den lilla gula målpunkten sitter.
De flesta ansikten är vända mot skyn, men några barn tycker att de färggranna vindstrutarna är mer spännande och börjar dra i en av dem.
– Hallå! Låt bli det där! ropar Timo Toivonen från Finland som har startnummer 13 och snart ska upp i helikoptern.
Den här vindpinade tävlingen är tillräckligt svår utan att någon vänder vindstruten åt fel håll.

Fall med skärm

Historiens första fallskärmshopp gjordes möjligen 1617 från tornet vid S:t Markusplatsen i Venedig, av uppfinnaren Fausto Veranzio.
Den moderna fallskärmen presenterades 1783 av Louis-Sébastien Lenormand i Frankrike.
En fallskärm som gick att packa ihop på ryggen lanserades 1907 av Charles Broadwick.
För 60 år sedan började man med civil fallskärmshoppning i Sverige.
Gå till toppen