Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

Matfest med smakorgier

En formgivare som blir marmeladtillverkare och studenter som säljer ätbara insekter.
En Tetrapak-anställd som hoppar av och börjar göra chilismakande ekodrycker.
Och en kockskoleelev som blev Michelinstjärnkock.

Var möter man sådana kryddstarka karriärer om inte på Skånes matfestival i Brösarp – en orgie i mat och dryck och i stort sett allt om och kring det.
På fredagen öppnade den och pågår hela helgen. För andra året i rad, och därför större, smakligare – och ännu mer lärorik än förra gången.
– Det blir allt fler matfestivaler i landet, men vi har ambitionen att bli Nordens mest innovativa. Inte bara smakprov, utan även djupare aspekter som kulinariska seminarier, säger Jannie Vestergaard.
Hon är verksamhetsledare på Smaka på Skåne, den gren av den skånska livsmedelsbranschens paraplyorganisation Skånes livsmedelsakademi som står bakom arrangemanget.
Redan vid lunchtid på fredagen ringlade köerna till entrén. Väl inne mötte besökarna allt från branschjättar som Pågens till små entreprenörer. Thomas Adner startade eget med ekologiska drycker där chili har en framträdande ton.
– Vi har hållit på i två månader med bas i Malmö, men redan kommit ut väl på marknaden. Det är roligt att göra något eget, säger han.
I smakprovsbåsen samsas rökt horngädda med konfiterad tupp, brasiliansk mjölkkräm med sillburgare, nässelsoppa med kalkonkorv.
En av dem som fixar bakom disken är Titti Qvarnström, nyligen Sveriges första kvinnliga kock med stjärna i Guide Michelin.
– Det är roligt att vara med på allt som kan stärka Skåne som livsmedelsregion, säger hon.
Skånes matfestival är en bra början att höja intresset, och festivalchefen Charlotte Ranert hoppas att den ska bli en institution som växer rejält för varje år.
– Så småningom kan vi gå vidare på andra håll. Intresset för mat och dryck bara växer.
Gå till toppen