Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Opretentiös godsak i högst ocharmig miljö

Adress: Eriksfältsgatan 30, Malmö, www.cevapino1.se
Tel: 040-65 13 00.
Öppet: Mån-fre 11-20, lör 10-18, sön stängt.
Priser: 40-85 kr.
Typ av kök: Balkan.
Atmosfär: Grillkiosk.
Prisvärdhet:A
Mat: A
Dryck: C
Service: W

Cevapi No 1 i Malmös södra delar serverar delikat mat med bosnisks förtecken.Bild: Emma Larsson
I Malmö har var och en sin egen åsikt om hur den bästa falafeln ska tillredas. Om brödet ska vara tunt som tunnbröd eller tjockt som pitabröd, ifall det ska vara persilja i falafelsmeten, rödkål i rullen och om såsen ska vara stark, mild eller blandad. Alla vet var falafelbollarna är som mest nyfriterade och nyligen pratades det om ett ställe på Bergsgatan som bakar sitt eget bröd.
När det gäller ćevapin, har det hittills mest handlat om hur namnet på rätten ska uttalas och om det ska skrivas ćevapi eller ćevapčići. Och hur detta i så fall ska uttalas.
Ćevapin är vanlig på Balkan, framför allt i Bosnien-Hercegovina och Serbien, där den närmast liknar en nationalrätt. En vit, luftig brödbulle snittas upp längs ena sidan och fylls med grillade köttfärskorvar, hackad gul lök och syrad grädde. Det är allt. Ibland får man paprikasåsen ajvar relish som tillbehör.
På Ćevapi No 1, ett gatuköksliknande hus vid Heleneholm, serveras ćevapi som är godare än i Bosnien. Det hävdar damen som ställer fram våra tallrikar på disken, där vi får hämta dem själva då de är klara. Vi sitter i en ocharmig och dåligt upplyst sal där underhållningen består av en stor platt-tv som visar musikvideor på powerballadtema. I rummet intill ligger en sportshop.
Bland rätterna som serveras finns utöver ćevapi i tre olika storlekar även en samling andra kött- och brödbaserade alternativ. Bland annat pljeskavica, som är ett slags stor pannbiff, de färsfyllda paprikorna punjene paprike och så de långa, smala korvarna sudzukice för 45 kronor.
De är betydligt mildare än de ser ut, så vi tar hjälp av lite ajvar för att krydda upp dem en aning. I övrigt är tillbehören desamma som till vår ćevapi, det vill säga tunnstrimlad gul lök, bröd och den friska och lätt syrade grädden kajmak, som smakar som ett mellanting mellan handvispat smör och clotted cream.
Vi älskar brödet, det bakas av en bosnisk bagare och är jästbubbligt, saftigt och lite segt. Dessutom penslat med stekfettet från grillen, vilket gett det en blank och lätt rökig yta.
Ćevapin i den lilla storleken kostar 40 kronor och är stor nog att mätta en åtminstone halvhungrig tonåring. De grillade köttfärskorvarna är gjorda på nötkött, ganska korta och sitter ihop på bredden. De är lätt rosa i mitten och tillräckligt smakrika för att vara intressanta, tillräckligt återhållsamma för att grillsmaken ska framträda tydligt.
Vi älskar den här rätten, den är så enkel och så smart samtidigt. Som en hamburgare i godare bröd eller en variant på gyros, shawarma eller kebab, fast utan grillkryddan. Halva hemligheten ligger i kajmaken, en mejeriprodukt vi önskar vore lika lätt att hitta som crème fraîche.
Vi hoppas även att ćevapin en dag ska vara ett lika vanligt inslag i Malmös gatubild som falafeln.
Gå till toppen