Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Skanska bytte 20 miljoner mot högre hus

De höga tornen och skybaren är resultatet av en kontroversiell bytesaffär. Skanska skänkte 20 miljoner till kommunen mot att topptjänstemän lovade att skynda fram bygglov. 

Skanska skänkte 20 miljoner kronor till kommunen. I gengäld lovade Malmös topptjänstemän att hjälpa Skanska med att skynda fram bygglov för större och högre hus.
Det högsta hotelltornet på Malmö Live är 85 meter högt, tre meter högre än Kronprinsen. Strax bakom håller Skanska på att bygga betongstommen till bostadshuset Tenoren, som ska bli 19 våningar högt. Ytterligare två stora kvarter med kontor och bostäder är snart inflyttningsklara alldeles intill.
Läs också Ont om tid? Läs del 2 av vår granskning av Malmö Live på 20 sekunder
Klartecknet för Malmö Live-skraporna, skybaren och de höga husen runt omkring är priset som Malmö stad betalade i utbyte mot att Skanska skänkte 20 miljoner kronor till kommunen för att rädda bygget av Konserthuset Malmö Live.
Läs också Så blev konserthuset Malmös dyraste bygge
Sommaren 2011 hotas konserthusprojektet av en akut kris. Kostnaderna har skjutit i höjden. För att politikerna i fullmäktige ska godkänna bygget är kommunen tvungen att pressa ner den beräknade driftskostnaden med minst 11 miljoner kronor per år. När det fortfarande fattas några miljoner kommer byggherren Skanska med ett erbjudande: de kan garantera 20 miljoner kronor i sponsring till Malmö symfoniorkester (MSO). Dessutom kan de erbjuda kommunen 12 procent på intäkterna för all försäljning av mat och dryck i samband med konserterna. Det beräknas ge konserthuset runt 1,5 miljoner kronor extra per år de kommande 20 åren. De bidragen från Skanska är det som behövdes för att trimma kalkylen så att kommunfullmäktige kan trycka på startknappen.
Men Skanska presenterar också ett motkrav för att garantera sponsorpengarna och rädda konserthusprojektet: i de tidiga ritningarna finns det bara två hotelltorn. Skanska vill rita om hotellet, så att det blir större och får tre höga torn på 46, 63 och 85 meter, där det högsta har en skybar på toppen. Dessutom vill Skanska få bygglov för ytterligare 27 000 kvadratmeter bostäder och kontor i kvarteret Malmö Live.
Ilmar Reepalu.Bild: Anna wahlgren
Så står det uttryckligen i det skriftliga "erbjudande om sponsringsstöd mm" som Malmös finanskommunalråd Ilmar Reepalu (S) får av Skanskas Sverigechef för kommersiell projektutveckling Gunnar Hagman den 2 september 2011.
Här är Skanskas uppgörelse med kommunen (pdf).
Redan samma dag svarar kommunen genom att skriva under ett avtal, där tre av kommunens högsta chefer lovar att "verka för" att ta fram detaljplaner som tillåter Skanska att bygga de tre höga hotelltornen, samt de andra höga husen med kontor och bostäder intill Malmö Live. Avtalet undertecknas av Malmös stadsdirektör Jan-Inge Ahlfrid, stadsbyggnadsdirektör Christer Larsson samt fastighetsdirektör Börje Klingberg. Kommuncheferna lovar också att "verka för" att arbetet med detaljplanen och bygglovsprocessen sker "skyndsamt", så att bygglovet för hotell- och konserthusprojektet kan beviljas senast i maj/juni 2012. Som en bonus slänger kommunen in att Skanska inte behöver betala någon ersättning när de sätter upp sina kaserner med byggbodar vid Malmö Live. Dessutom får Skanska tio fribiljetter till MSO:s arrangemang under tre års tid.
Stadsdirektör Jan-Inge Ahlfrid vill inte alls svara på tidningens frågor om kommunens uppgörelse med Skanska. Istället hänvisar han till stadsbyggnadsdirektör Christer Larsson.
Han berättar att kommunen förhandlade med Skanska om hur mycket det gick att bygga i Malmö Live-kvarteret. Stadsbyggnadskontoret tog fram skisser och 3D-simuleringar för att se hur resultatet skulle bli.
–  Det är klart att Skanska önskade så mycket byggrätter som möjligt, självklart, säger Christer Larsson.
Höghusen gör att Malmö Live-området blir ett av de absolut mest tätbebyggda i Malmö. Men stadsbyggnadskontoret och politikerna i den innersta kretsen tycker att resultatet blir en bra stadsmiljö och godkänner uppgörelsen med Skanska.
I det här avtalet lovar ju ni, några av kommunens högsta tjänstemän, att ni ska hjälpa ett byggföretag att ordna bygglov.
–  Nej, vi kan inte hjälpa ett byggföretag att ordna bygglov. Det är hela myndighetsprocessen, den kan vi aldrig skriva bort. Det vi kan säga är att detta ska vi prioritera så att vi klarar den tidsplan Malmö stad själva satt för projektet. Vi säger att vi ska göra detta så fort vi kan, både detaljplanen och bygglovsprocessen, säger stadsbyggnadsdirektör Christer Larsson.
Stadsbyggnadsdirektör Christer Larsson.Bild: Hussein El-Alawi
Är det rätt av er som tjänstemän att lova att hjälpa Skanska på det här sättet i utbyte mot att Skanska skänker pengar till kommunen?
–  Jag gör absolut ingen koppling till någon ekonomisk ersättning. Det skulle vara märkligt om jag sa att jag skyndar på det här ärendet om ni betalar. Det funkar inte, jag är en myndighet. För mig är kopplingen att vi ska klara en tidsplan. Vi har ju ett gemensamt mål här.
Men det är ju så att Skanska betalar pengar. Och det de får i gengäld är att kommunen är generös med att ge dem möjlighet att bygga mer och bygga högre.
–  Konceptet bygger på en helhetslösning där byggrätter ingår som en del, att det finns byggrätter som Skanska kan räkna som intäkter. Visst, absolut. Men byggrätterna förvärvades till marknadspris. Och någon särskild ersättning för att påverka bygg- och planprocessen har självklart inte förekommit, säger Christer Larsson.
Ett motkrav som kommunen också fick igenom var att de nya husen i kvarteret skulle ritas av tre olika arkitektfirmor, för att få vackra och varierade byggnader.
Tidningen har talat med tre juridiska experter för att bedöma Malmö stads avtal med Skanska. Alla tre tycker att den här uppgörelsen ligger i gråzonen för hur en kommun får agera.
Enligt min uppfattning är det olämpligt. Men jag har svårt att se att det är straffbart, säger Bengt Lundell.
Lundell är universitetslektor vid juridiska institutionen på Lunds universitet och författare till läroböcker i förvaltningsrätt:
Nyckelfrasen är att Malmö stad lovar att "verka för" att Skanska ska få bygga mer och att arbetet med detaljplaner och bygglov ska gå "skyndsamt".
–  Det här är egentligen att man halvt utlovar något som egentligen är ett myndighetsutövningsbeslut.
–  De inblandade är väldigt väl medvetna om vad som gäller. Kommunen kan aldrig avtala om att de ska ta ett visst beslut när det gäller myndighetsutövning. Sådana avtal är ogiltiga. Här går man så nära gränsen man kan för att lösa problemet, säger Bengt Lundell.
Helena Sundén är generalsekreterare för Institutet mot mutor. Hon tycker att man kan ifrågasätta om kommunen följer kommunallagens regler om att alla invånare och företag ska behandlas lika, eller om Skanska hamnar i en gräddfil tack vare uppgörelsen:
–  Det jag studsar på är att man ska arbeta "skyndsamt"… Ska kommunens arbete gå skyndsamt baserat på att de har fått in ett bidrag från en specifik part i form av sponsring?
Det är inte bra om det utifrån ser ut som om en viss part gynnas på grund av att kommunen har fått in pengar från den specifika parten, säger Helena Sundén.
Thomas Kalbro, professor i fastighetsvetenskap vid Kungliga tekniska högskolan, tycker också att Malmö stads uppgörelse ligger i gråzonen. I formell juridisk mening kommer Malmö stad undan genom att de inte lovar Skanska att de ska få fler byggrätter eller ett snabbspår genom bygglovsbyråkratin - utan bara att "verka för" det. Den intressantaste frågan, enligt Kalbro, handlar därför inte om fastighetsjuridik utan helt enkelt om Malmöborna tycker att det är lämpligt att kommunen gör sådana här uppgörelser med ett enskilt byggbolag. Å andra sidan har kommunen inte bara skänkt bort någonting, utan också lyckats förhandla fram ett sponsringsavtal och hittat en lösning för att Malmöborna ska få ett konserthus.
–  Det där kan du ha lika mycket synpunkter på som jag. Jag tolkar det som att det övergår i en allmän samhällsdebatt, och sedan finns det både plus och minus i vågskålen, säger Kalbro.
Ilmar Reepalu (S), som var kommunstyrelsens ordförande 1994 - 2013, försvarar kommunens uppgörelse med Skanska:
–  Jag hade inga som helst bekymmer med det. Hotellet var inte tredelat från början. Det var en större byggnad som var lite klumpigare. Men på det här sättet så tredelade vi byggnaden och lät skybaren gå upp. Det var bara positivt. Det stämde väldigt bra med Malmös skyline, säger Reepalu.
Är det verkligen okej för stadens högsta tjänstemän att skriva ett avtal med Skanska om att "vi ska försöka se till att ni får bygglov för mer och att ni får bygga högre"?
–  Det hade vi diskuterat i kommunstyrelsen före, självklart. De hade aldrig kunnat skriva på något sådant utan att veta att detta är något som kommunstyrelsen ställer sig bakom och är beredda att skicka upp till kommunfullmäktige, säger Reepalu.
Han påpekar också att det pris som Skanska betalar till kommunen för marken runt Malmö Live beror på hur många kvadratmeter Skanska får bygga. Så de ökade byggplanerna gav också kommunen extra klirr i kassan.
För att inte begå något brott kunde kommunens chefer bara lova att de skulle "verka för" att Skanska skulle få snabba tillstånd för högre och tätare bebyggelse. Men tydligen har kommunen hållit sin del av avtalet. Den sammanlagda ytan på de bostäder och kontor som Skanska fick bygga i kvarteret blev precis 27 000 kvadratmeter. Skybaren är på plats. De tre tornen har blivit 45, 63 och 85 meter höga - nästan exakt de höjder som Skanska bad om.
Petter Stordalen.Bild: Arkivbild Patrick Persson
Uppgörelsen mellan Skanska och kommunen gör att hotellets yta ökar med drygt 20 procent, i förhållande till markanvisningsavtalet, som kommunen godkände ett år tidigare. Jämfört med Skanskas första erbjudande om att bygga konserthuskvarteret har hotellet vuxit med ungefär 50 procent. Den förändringen gör att Clarion Hotel & Congress Malmö Live, som drivs av Petter Stordalens hotellkedja Choice, erövrar titeln som Skånes största hotell.
Som tack för gott samarbete har hotellkungen Petter Stordalen lovat att bjuda Ilmar Reepalu (S) och Stefan Lindhe (M) på varsin öl i skybaren i samband med invigningen nästa vecka.
Gå till toppen