Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Sverige förlorade EM-kvalrysare

De öppnade bra och vann första set med 25-20. Men Sverige halkade efter och förlorade tre set i rad mot Estland i direktkvalet till EM.

Bild: Bildbyrån
– Estland är jäkligt bra. Vi måste komma upp till en mycket högra nivå för att kunna slå dem, sa KFUM Malmö-fostrade Anton Wijk Tegenrot efter matchen.
Sverige fick en strålande start i den första EM-kvalmatchen mot Estland i Tallinn.
Efter en lång bollduell tog Sverige ledningen med 5-3. Sverige höll ledningen setet ut och vann det till slut med 20-25.
Men därefter blev matchen till en rysare.
Trots att Sverigeinte gav Estland en lätt match, förlorade de tre set i rad med två poängs skillnad - 26-24, 28-26 och 25-23.
– Vi förlorade på grund av många små anledningar. Vi gjorde en riktigt bra match, och sen när det kom till de avgörande lägena så skärpte Estland till sig väldigt mycket.
– Vi måste försöka hålla den nivån vi hade från start hela matchen ut, sa Anton Wijk Tegenrot.
Enligt den 26-åriga liberon var det ett allt för försiktigt spel som sänkte Sverige.
– Förutom att vi slarvade med bollar skulle vi ha varit lite mer offensiva och aggressiva. Då kanske vi hade kunnat knipa hem det.
Dessutom tror han att avsaknaden av rutin i landslaget, som inte varit i EM-slutspel sedan 1983, var en av faktorerna till förlusten.
– Det är klart att avsaknaden av rutin spelade stor roll. Det är inte många av oss som har spelat en sådan match som tv-sänds innan, och framför så mycket publik.
Den sista och avgörande matchen spelas den 31 maj i Halmstad. För att gå vidare måste Sverige vinna hemmamatchen med 3-0 eller 3-1.
– Med vår hemmapublik i ryggen så känner vi att vi har chansen att ta det här. Nu i Estland gick det ju ändå ganska bra för oss. Så jag tror verkligen att publiken kommer ha en roll i det hela.
– Estland är fortfarande favorit. Men vi vet att vi absolut kan ta dem om vi bara presterar. Det gäller bara att vi inte tappar i de avgörande lägena, menade Anton Wijk Tegenrot.
Trots förlusten var det inga ledsna miner i Sveriges omklädningsrum efter matchen.
– Vi har sagt att vi inte ska vara för ledsna över att vi förlorade det här. Vi är riktigt nära på att ta hem det hela. Nu ska vi bara ladda om, sen är det en ny match på söndag som väntar.
EM-slutspelet spelas i Italien och Bulgarien i höst, och 16 landslag gör upp om titeln.
Gå till toppen