Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nya regiondirektören svarade på läsarnas frågor

Den nya regiondirektören i Skåne, Alf Jönsson, svarar på läsarnas frågor. Ställ en fråga du också.

Stig: Välkommen! Bra med småländsk erfarenhet så du vet hur man håller i pengarna.

Regiondirektör: Hej! Tack. Ett systematiskt arbete bidrar till förbättringar och en god ekonomisk hushållning.

 

Maria Larsson: Vad är det första inom organisationen som du kommer att se över som ny Regiondirektör?

Regiondirektör: Hej! Tack för din fråga. Jag vill arbeta med ständiga förbättringar före stora organisatoriska förändringar.

 

Luttrad Malmöbo: Hej, kommer ni i Region Skåne att börja dra åt tumskruvarna för Malmö? Dvs kommer ni att börja ställa krav på den politiska ledningen i Malmö och på stadens ansvariga tjänstemän? Malmös dåligt skötta ekonomi och oansvariga och osolidariska politik gentemot invånarna, spiller ju av sig på hela Skåne.

Regiondirektör: Hej! Tack för din fråga. Det är viktigt med en god relation med Malmö, som är Skånes största stad.

 

Agneta Kronfors: Hej och Välkommen till Skåne! Min fråga gäller Vårdcentralerna och på många håll deras urusla tidsbokningar. Om inte vi vill att akuten ska bli belamrad med åtaganden som skulle kunna ha uträttats på VC. Som det är idag kan du ringa dag ut och dag in 07:45 utan att få någon tid. Bemanningsproblem???

Alf Jönsson: Hej Agneta. Det ska givetvis vara enkelt att nå sin vårdcentral. Självklart är det en fråga vi måste titta på.

Linda Björklund: Välkommen till Skåne! Vad blir ditt första uppdrag?

Alf Jönsson: Hej Linda! Jag kommer att åka runt i Skåne och lyssna på medarbetare, patientföreningar och olika samarbetspartners för att bilda mig en uppfattning.

 

Erik: Vill Gratulera Region Skåne till ett bra val av Ny Regiondirektör! Nu är vi många medarbetare i sjukvården som är glada.Vi får tillbaka vårt engagemang att utveckla vården tillsammans igen! Hoppas på en öppen dialog med dig.

Regiondirektör: Hej! Tack Erik. Jag ser fram emot att få möta många av er och lyssna på era utmaningar och förslag till lösningar.

 

Hasse: Hur kommer du hantera tystnadskulturen, toppstyret och härskartekniker som har styrt/ styr verksamheterna

Alf Jönsson: Hej Hasse! Det är självklart att medarbetare alltid ska kunna uttrycka sina synpunkter och åsikter. Meddelarfriheten är viktig i en offentligt finansierad verksamhet.

 

Sune Andersson: Hej och gratulerar till det nya jobbet. Vem skulle du vilja se som efterträdare till din post i Kalmar läns landsting?

Alf Jönsson: Hej Sune! Det är ingen fråga som jag äger och därför kan jag inte svara på det.

 

Bockstensmannen : Hej, hur ser du på en utvidgning av Regionen Norrut?

Alf Jönsson: Hej! Det är en politisk frågeställning som jag inte kan svara på. Region Skåne har idag goda samarbeten med andra regioner och landsting.

 

Karl Mårtensson: Hej! Har du några tankar kring hur du kan underlätta för små, innovativa bolag att komma in i regionen? Din föregångare talade varmt om det, men verkligheten ser dessvärre ännu väldigt annorlunda ut. Som ny spelare är man i praktiken uträknad direkt pga storleken, oberoende allt annat.

Alf Jönsson: Hej Karl! Det är viktigt att vi som stor köpare av varor och tjänster inte utestänger små konkurrenskraftiga bolag.

 

Patrik: Finns något område inom Region Skåne du personligen är mer intresserad av? Även om man givetvis måste vara lyhörd för helheten.

Alf Jönsson: Hej Patrik! Vi måste se till helheten och varje invånares behov av samhällservicen som vi levererar.

 

LInda: Tack Alf! Lyssna på medarbetare låter som en bra start - jag önskar dig/oss stort lycka till!

Alf Jönsson: Tack Linda!

 

Mats: Hej, jag vill gärna påpeka angående bekymret om kollektivtrafiken, kommer ni ha en förändring där?

Alf Jönsson: Hej Mats! Jag vet inte vilket bekymmer du syftar på men det är viktigt att människor kan ta sig till och från sina jobb med mera.

 

Stig: Vad är din åsikt om stafettläkare?

Alf Jönsson: Hej Stig! För patienten är det alltid viktigt med en kontinuerlig läkarkontakt.

 

Anne-Sophie: Hej! Kan du berätta om en miljö- / hållbarhetssatsning som du är extra stolt över under din tid i Kalmar Landsting?

Alf Jönsson: Hej Anne-Sophie! Satsningar som jag är extra stolt över är användningen av grön el, upphandling vindkraft och landstingets resursförbrukning av el, vatten och värme.

 

Nina Bendahl ÖNH Kryh: Hej! Du säger i en intervju att förändringsarbete ska ske genom ständiga förbättringar och med medarbetares delaktighet. I den nya förvaltningsorganisationen upplever många medarbetare att ledarskapet är mer frånvarande än någonsin och att kontakten mellan ledare och medarbetare bristfällig. Våra chefer är mest på vägarna eller på möten. Medarbetarna känner sig inte sedda eller lyssnade på. Det finns dåligt med tid för samtal och reflektion i vardagen. Vad har du för tankar om detta?

Alf Jönsson: Hej Nina! Kraften hos många kommer att bidra till framgång. Duktiga och kommunikativa ledare är viktiga för att attrahera och behålla medarbetare.

 

WinterHelena: Hej och välkommen (tillbaka)! Vad tror du den stora skillnaden blir mellan Kalmar län och Region Skåne? Eller tror du att man kan applicera samma arbetssätt där som här?

Alf Jönsson: Hej WinterHelena! Det är givetvis uppdragets omfattning. Styrkan med styrning utifrån en värdegrund fungerar i såväl små som stora organisationer.

 

Vc Hörby: Är det aktuellt att lägga ned någon vårdcentral på landsbygden?

Alf Jönsson: Hej Vc Hörby! Nej, det är det inte.

 

Eva: Hur ser du på den stundande, på pappret.... katastrofala sommaren inom sjukvården i Skåne?

Alf Jönsson: Hej Eva! Vi måste givetvis ta situationen på största allvar men det råder en nationell brist på utbildad personal och medarbetare behöver ta ut sin välförtjänta semester.

 

Håkan: Bra att du inte vill göra stora omorganisationer direkt. Det låter mycket klokt!

Alf Jönsson: Tack Håkan!

 

Stig: Vad är du mest nöjd med under dina tio år som chef i Kalmar?

Alf Jönsson: Hej Stig! Vi har lyckats förena hög tillgänglighet, nöjda medarbetare och patienter till en rimlig kostnad.

 

Tomas: Välkommen! Om du kan göra Region Skåne hälften så bra som ni har det i Kalmar så kommer det här att bli utmärkt. Och ett råd, gör som i Kalmar; satsa på ryggraden(distriktsvården)!

Alf Jönsson: Tack Tomas!

 

Stig: Stå på dig och kör "Kalmar-linjen" så blir detta bra. Lycka till!

 

Robert: Hej Alf! Välkommen! När tillträder du din nya tjänst?

Alf Jönsson: Hej Robert! Tack för din fråga. Så snart som möjligt, dock senast den 1 september 2015.

 

 

 

Gå till toppen