Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Rastad avgår som regiondirektör

Region Skånes högsta tjänsteman, Jonas Rastad, avgår med omedelbar verkan.

– Det var en gemensam bedömning att det var rätt läge att byta regiondirektör nu. Vi skulle behöva en nystart och vi står inför stora utmaningar som måste hanteras, säger Henrik Fritzon (S), regionstyrelsens ordförande.
Det har varit särskilt mycket kritik mot honom nu från revisorerna för hans uppträdande – ilken betydelse har det haft?
– Vi bedömde redan tidigare att vi skulle byta. Sedan gjorde vi det nu för att det blev en diskussion. Men det var inte det som var det viktigaste i sammanhanget.
Revisorerna: Rastad oförskämd och hotfull
Vilka var de andra skälen att byta nu?
– Det är en helhetsbedömning man gör. Att vara chef för hela Region Skåne med 32000 anställda är oerhört krävande. Man ska vara drivande varje dag i processer. Det är naturligtvis svårt att vara varje dag. Av det skälet behöver man byta höga chefer ibland för att få en nystart.
Har du försökt undvika en uppsägning av honom för att ni helt enkelt slipper betala så mycket pengar?
– Det är riktigt att i hans avtal stod det att han får ett och ett halvt år i avgångsvederlag om han blir uppsagd, och ett halvår om han själv säger upp sig. Vi gjorde en gemensam bedömning att det var rätt att byta så därför har vi också kommit fram till att avgångsvederlaget är mitt emellan de alternativen, det vill säga ett års avgångsvederlag.
Om ni inte kommit överens hade det då varit aktuellt att säga upp honom?
– Det kan jag inte uttala mig om. Det är en hypotetisk fråga.
Läs också Rastad går efter högt spel om hans villkor
Beskedet av Jonas Rastad slutar välkomnas av Sara Svensson, Vänsterpartiets representant i regionstyrelsen.
– Det är bra att man nu får en möjlighet för en nystart. Jonas Rastad har varit en kritiserad regiondirektör, framför allt genom de sammanslagningar som han har gjort och som han har fått kritik för.
Carl Johan Sonesson, regionråd för Moderaterna, tror att det varit angeläget för det nya rödgröna styret att forma sitt eget lag för regionens ledning — och i det kanske det inte funnits plats för en chef som rekryterades under alliansens tid vid makten.
– Däremot kan givetvis uppträdandet under revisorsmötet ha varit droppen som fick bägaren att rinna över.
Vad har Jonas Rastad stått för som regionens högsta tjänsteman?
– Viktigt för honom har varit arbetet med att få ihop primärvården och vårdcentralerna till samma enhet som sjukhusvården. Det har gett oss betydligt färre förvaltningar. Han har också talat mycket vikten om hemvård i framtiden. Det är viktiga frågor och där tror jag Jonas Rastad drivit på för beslut som kommer att vara viktiga på lång sikt, säger Carl Johan Sonesson (M).
Jonas Rastad säger själv i ett pressmeddelande att uppgörelsen nåtts i samstämmighet och att det har varit mycket intressanta år i Region Skåne. Uppgörelsen med Region Skåne innebär en kostnad på 2,6 miljoner kronor för regionen, inklusive sociala avgifter.
– Jag lyckönskar regionen och dess medarbetare samt de skånska medborgarna, säger Jonas Rastad, avgående regiondirektör.
Henrik Östlund, ordförande i Malmö läkareförening, menar att Jonas Rastads avgång inte är oväntad:
– Jag är inte helt överraskad utifrån den diskussion som varit kring honom i medierna den senaste tiden.
Samtidigt menar Henrik Östlund att förändringar i ledningen för stora organisationer är naturligt.
– Han har suttit i två och ett halvt år och har genomfört stora omorganisationer. Det har varit en turbulent tid, och dessutom har det nu varit ett politiskt regimskifte i regionen.
Lars-Åke Rudin, ekonomidirektör, går in som tillförordnad regiondirektör fram tills dess att en ny regiondirektör tillträder. Ny regiondirektör presenteras på tisdagen.
Läs också Tisdag 13.30: Chatta med nya regiondirektören

Vittnesmål om rädsla föregick Rastad

Jonas Rastad är forskaren och professorn i kirurgi som bytte karriär och blev chef inom läkemedelsindustrin, sjukhuschef i Kalmar, landstingsdirektör i Västerbotten och fram till på måndagen regiondirektör i Skåne.
I september 2012 kom nyheten att Jonas Rastad rekryterats till Region Skåne. Han föregicks av sitt rykte om att vara en chef med hårda nypor.
I Västerbotten hade Rastad satt igång ett omfattande förändringsarbete som han lämnade oavslutat.
Monica G Engström, landstingsreporter på Västerbottens-Kuriren, beskrev en kultur i landstinget som snabbt förändrades efter Rastads tillträde. Anställda blev rädda att tala med medierna och att lämna ut offentliga handlingar.
Även hans beslut att införa fotoförbud i landstingets alla lokaler hade väckt uppmärksamhet. Även i Skåne infördes striktare regler för fotografering.
Väl på plats i Skåne sade Rastad att han inte tycker att vårdpersonal ska kritisera ledningen i medierna.
Jonas Rastads inledde också en omorganisation av regionens förvaltningar från tretton till fyra. Den innebär att alla sjukhus och vårdcentraler har lagts ihop i tre geografiska vårdorganisationer. Laboratoriemedicin och medicinsk teknik lades i en egen förvaltning.
2013 uppmärksammades att två av de nytillsatta toppcheferna i sjukvården hade en personlig koppling till regiondirektören. En av dem var kusin till hans fru.
Vid ett seminarium i april i år kring revisionens granskningar väckte Jonas Rastad åter uppmärksamhet. Enligt kommunrevisionen betedde han sig "oförskämt" mot ett antal konsulter och direkt hotfullt mot en medarbetare som konsulterna hade bett delta vid seminariet. Några dagar senare blev medarbetaren av med sin chefstjänst.
Regionstyrelsens ordförande Henrik Fritzon (S) ville då inte kommentera. "Vi bagatelliserar inget, men jag kommenterar inte vad som händer på ett internt möte", sade han.
På måndagen blev det klart att Rastad slutar som regiondirektör och får ett avgångsvederlag på 2,6 miljoner kronor.

CHATT PÅ TISDAG

Chatta med den nya (än så länge hemliga) regiondirektören kl 13.30 på tisdag. 

Gå till toppen