Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Skånes auktionsverk kan hamna i domstol

Länsstyrelsen åtalsanmäler företrädarna för Skånes auktionsverk. Företaget anklagas för att ha sålt olagliga föremål gjorda av elfenben och valbetar.

Föremål i elfenben som Skånes auktionsverk har haft till salu.Bild: Per Levenskog
Det var i samband med Skånes auktionsverks "Höstkvalitéauktion" i november i fjol som Jordbruksverket kontaktade polisen. Myndigheten hade fått tips från en privatperson om misstänkt artskyddsbrott.
På auktionsföretagets hemsida utbjöds bland annat en valtand samt andra föremål av elfenben till försäljning. Dessutom saluförde företaget möbler i jakaranda med misstänkta inläggningar av elfenben och skyddad havssköldpadda.
Vid den här typen av försäljningar krävs det särskilt tillstånd, ett så kallat CITES-intyg som utfärdas av Jordbruksverket.
I avsaknad av ett sådant intyg måste prylarna, för att kunna säljas lagligt, vara äldre än från den 3 mars 1947 och bearbetade.
Men Skånes auktionsverk har inte ansökt om CITES-intyg. Och enligt länsstyrelsen, tillsynsansvarig myndighet i den här typen av frågor, har det heller inte funnits någon säkerställd datering på djurföremålen. I stället konstaterar myndigheten att företaget "närmast schablonmässigt" har pekat på att prylarna är tillverkade under 1900-tal eller sent 1800-tal.
Sådan vag information räcker dock inte när det handlar om högriskarter som hotas av handel, anser länsstyrelsen.
Därför åtalsanmäls företrädarna för Skånes auktionsverk som misstänks för artskyddsbrott.
– I första hand menar jag att det handlar om grov oaktsamhet. Auktionsföretagets handel med bland annat elfenben har varit omfattande och pågått under något års tid, vilket accentuerades under visningen i höstas, säger Per Levenskog på länsstyrelsens miljöavdelning.
På Skånes auktionsverk känner man inte igen sig i myndighetens beskrivning.
– Det är en mycket egendomlig anmälan på lös grund. Vi drog tillbaka de föremål som var i riskzonen och har inte sålt något som varit tveksamt av det slaget som det beskrivs, säger Dag Magnusson, vd för Skånes auktionsverk.
– Och vi tror inte att vederbörande från länsstyrelsen som besökt oss har någon som helst kompetens att bedöma den här typen av ärenden. Den expertisen har dock vår personal som är oerhört kompetent i dessa frågor, säger han.
I det här fallet lutar sig myndigheten mot Jordbruksverkets rekommendationer om att endast icke jäviga experters utlåtande ska godtas när det gäller högriskarter som elefant, om det inte finns annan tillförlitlig dokumentation.
Totalt ifrågasätter länsstyrelsen cirka 50 utrop hos auktionsverket under åren 2013 och 2014, varav drygt tre fjärdedelar utgör elfenbensföremål.
– Andra auktionshus som Lauritz.com och Bukowskis ansöker regelmässigt om CITES-intyg, men Skånes auktionsverk har inte gjort det i ett enda fall så vitt jag vet, säger Per Levenskog.
I samband med länsstyrelsens granskning har auktionsverket ändrat sina rutiner.
– Såvida vi inte är helt säkra på åldersdateringen avböjer vi numera att överhuvudtaget hantera den här typen av föremål, som är väldigt tidskrävande och kostnadskrävande att undersöka och få daterade, säger Dag Magnusson.
Han säger sig inte vara bekymrad över eventuellt kommande förhandlingar i rätten:
– Om det nu är så att det här leder till åtal så får det helt enkelt prövas och då är vi beredda på att ta den striden, vi är inte alls oroliga för detta.
Gå till toppen