Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Teckningsrekord för Combigene som börsnoteras idag

Bengt Westrin, vd på Combigene som noteras i dag.
Lundabolaget Combigene tar fram en ny behandling av epilepsi baserad på skånsk och dansk universitetsforskning. Intresset kring bolaget är stort, i samband med dagens börsnotering överteckandes emissionen med nästan 500 procent. 
Combigene startades för omkring tio år sedan men verksamheten handlade länge bara om finansiering och administrering av grundarnas patentansökan. I december godkändes patentet både i USA och Europa och då växlades verksamheten upp.
Den patentsökta behandlingsmetoden bygger på en upptäckt vid Köpenhamns universitet av professorn David Woldbye. Han var först i världen med att fastställa att signalsubstansen neuropeptid Y motverkar epileptiska anfall i människor och djur. Tillsammans med Lundaprofessorn Merab Kokaia har han sedan utvecklat en metod för att injicera gener direkt i det drabbade hjärnområdet.
Förhoppningen är att kunna erbjuda ett alternativ till den tredjedel av alla epilepsipatienter som inte svarar på behandling med dagens läkemedel.
– Det finns ett väldigt tydligt och stort mänskligt behov och vi har en spännande teknologi. Det betyder inte att vi kan vara säkra på att lyckas, men det är spännande att få hålla på med det här, säger Bengt Westrin.
Han är ny vd i Combigene och tillträdde i mars. Hans uppgift är att ta Combigenes behandling till en nivå där det är möjligt att testa den på människor. De första klinska studierna räknar han med att påbörja 2017.
– Den studien kan bli den första någonsin där genterapi testas på epileptiska patienter, så vitt vi vet finns det inga andra bolag som utvecklar något liknande, säger Bengt Westrin.
Utvecklingsarbetet förenklas av att Combigenes emission inför noteringen överteckandes med flera hundra procent. Efter emissionskostnader tillförs bolaget elva miljoner kronor. Dessutom faller teckningsoptioner på nästan tio miljoner kronor ut i oktober och februari.
– Det blev ett kvitto på att det vi gör är bra och att sättet vi presenterat det på varit rätt. Förhoppningsvis betyder det att det finns ett fortsatt intresse för aktien framöver, säger Bengt Westrin.
I dag är han bolagets enda anställda. Företaget samarbetar med en handfull organisationer i form av kontraktstillverkare och konsulter och räknar inte med att utöka personalstyrkan förrän de närmar sig klinisk fas. Det blir som tidigast nästa år.
Gå till toppen