Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Bättre skolor är föräldrars mål

Ett trettiotal föräldrar har grundat Rosengårds föräldraförening.
– Vi ska ha inflytande, banne mig, sade Laid Bouakaz, forskare från Malmö Högskola som var med.

– Det är ett stort antal föräldrar som har gett upp, och den enda lösningen är att försöka flytta barnen till en annan skola. Men är det en bra lösning? Nej. Kanske är det några som lyckas då, men inte alla, sade Hassan Sekkiou.
Han var mötesledare när en ny föräldraförening i Rosengård bildades på tisdagskvällen.
Föreningens mål är att göra Rosengårds skolor bättre. Just nu är skolorna det främsta skälet till att människor väljer att flytta bort från Rosengård, berättade Hassan Sekkiou, som jobbar på MKB och har gjort en enkät om varför folk säger upp sin lägenhet.
– De vill flytta till ett annat område med bättre skola. Man trivs i sin lägenhet och trivs socialt i området, men när barnen ska börja skolan så försöker man flytta, sade Hassan Sekkiou.
Vägen är att med föredrag och informationsblad på olika språk upplysa föräldrarna om deras rättigheter och skyldigheter när det gäller skolan, och på det viset öka föräldrarnas engagemang i skolan.
Andra mål är att bli en remissinstans för skolfrågor i Malmö, och ställa krav på politikerna om mer föräldrasamverkan.
Att påverka lärarutbildningen på Malmö Högskola så att de blivande lärarna lär sig mer interkulturell pedagogik och att jobba med antirasism, var ett annat förslag på vad nätverket ska jobba med.
Forskaren Laid Bouakaz, som doktorerat på ämnet föräldrasamverkan i mångkulturella skolor, började redan på mötet med upplysningsverksamheten:
– Ni vet att om en elev blir underkänd utan att skolan har vidtagit åtgärder så kan ni anmäla dem till Skolinspektionen. För att skolan ska bli bra måste man ta dem i örat ibland. Hur många vet vad Skolinspektionen är?
Samverkan med andra föräldraföreningar står också på programmet, liksom att föreningen ska vara öppen för alla som vill vara med, inte bara Rosengårdsföräldrar.
– Skolfrågan handlar om Sveriges framtid, inte bara om våra barn i Malmö. Om vi inte lyckas kommer en stor del av Sverige att drabbas av det. Den här frågan har blivit avgörande i Malmö och då vill vi göra någonting åt det, sade Hassan Sekkiou.

Bakgrund

2013 stängde det näst sista högstadiet på Rosengård. Det senaste året har den kvarvarande högstadieskolan, Värner Rydénskolan, haft stora problem med arbetsmiljön och elevernas resultat. I början av mars stängdes skolan av skyddsombuden för att elevernas och personalens säkerhet inte kunde garanteras.
Gå till toppen