Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

"Förövarna förstår inte vad de utsätter sina offer för"

Erik, 26 år, dömdes för grovt förtal, men ångrar sig inte.

Skamkänslor. Trakasserier. Social uteslutning. Ångest och depression. Självmord.
Konsekvenserna för den som drabbas av att någon sprider intima bilder eller filmer på internet utan medgivande kan bli svåra och långtgående.
Caroline Engvall, journalist och författare till boken "Virtuell våldtäkt — om unga och sexbilder på nätet".Bild: Johan Almblad
– Det innebär en fruktansvärd psykisk press att bilderna kan dyka upp där du minst anar det, säger Caroline Engvall, som i sin bok "Virtuell våldtäkt" intervjuat unga offer för hämndporr och beskriver vad de tvingats gå igenom.
– Barn och unga kan uteslutas ur kompisgänget, medan vuxna kan få problem på arbetsplatsen. Det är ett effektivt sätt att hotas och hämnas.
Caroline Engvall beslöt att skriva boken efter det uppmärksammade sexfilmsmålet som gick hela vägen till Högsta domstolen. En sjuttonåring hade smygfilmat sin tidigare flickvän när de hade sex och senare lagt ut filmerna på porrsajter. Han dömdes för grovt förtal, men tingsrätt och hovrätt gjorde helt olika bedömningar av nivån på skadeståndet.
Rättsfallen börjar bli många, men ingen vet hur utbredd hämndporren är. Många lider i det tysta.
Läs också Hon slog tillbaka mot hämndporren med nya nakenbilder
I olika nätfora peppas försmådda ex-partners att ge igen på det här sättet. "Självklart ska du hämnas. Det är din fulla rätt när du har blivit bedragen på det där sättet. Jävlas så mycket som möjligt med henne!", står det i ett sådant inlägg.
Förövarna förstår ofta inte vad de utsätter sina offer för, säger Caroline Engvall.
– Förklaringen en del ger är att de gjorde det mest på skoj, att det var menat som ett skämt.
Jag blev ledsen och förbannad och tänkte att om hon kan göra så hemska saker mot mig så ska jag göra något tillbaka.
– Jag brydde mig inte om vad konsekvenserna blev för henne, jag tyckte att hon fick ta dem.
Det säger 26-årige Erik i Lund som för ett par år sedan fick påhälsning av polisen efter att ha lagt ut intima bilder av sin tidigare flickvän på en hämndporrsida.
En tid efter att det tagit slut träffades de och började gräla. Enligt Erik berodde det på att hon ljugit för honom under förhållandet.
– Jag blev ledsen och förbannad och tänkte att om hon kan göra så hemska saker mot mig så ska jag göra något tillbaka, säger han.
Ex-flickvännen hade skickat mobilbilder av sig själv i underkläder eller helt naken till honom vid flera tillfällen. Hon hade också låtit honom fotografera henne.
Erik lade ut fotona på en bildsajt under en avdelning för hämnd, där personer som påstods ha varit otrogna hängdes ut. Sedan skickade han ett sms och berättade vad han gjort.
– Det var en skön känsla av hämnd, säger han.
Förstod du inte att hon skulle bli arg och må dåligt av det?
– Jo, men jag tyckte att hon förtjänade det. Hon hade sårat mig och fått mig att lida.
Många unga sextar, det vill säga skickar meddelanden och foton med sexuellt innehåll till pojk- och flickvänner. Att ta sexfies, sexiga selfies, kan vara ett sätt att utforska sin sexualitet, men om de sprids utom kontroll kan konsekvenserna bli svåra.Bild: Julia Lindemalm
Han åtalades och dömdes för grovt förtal. Tingsrätten ansåg att han med avsikt framställt den före detta flickvännen som klandervärd i sitt levnadssätt och utsatt henne för en allvarlig kränkning av den personliga integriteten.
Erik hävdar att han inte kände till att det var olagligt. Och han förstår inte hur det kunde vara förtal. Enligt ex-flickvännen ska han ha skrivit "hora" i anslutning till bilderna, men det förnekar han.
– Det var ju bara bilder, jag försökte inte få henne att framstå som något särskilt.
Dessutom tycker han att hon får skylla sig själv.
– Om man tar sådana bilder och skickar dem får man räkna med att de kan komma ut på nätet och att någon mer ser dem.
Vi ska inte moralisera över det och ingen ska behöva skämmas. Det är ett sätt att utforska sin sexualitet.
Attityden är ofta hård bland de unga själva när det gäller spridning av intima bilder som tagits frivilligt, enligt Caroline Engvall.
– Inställningen är ofta att man får skylla sig själv, säger hon. Det gör att ensamheten blir ännu större för den som drabbas. Man vågar inte vända sig till kompisar eller föräldrar för att man känner sig dum. Tyvärr sprider sig den här attityden även upp i vuxenvärlden och ända in i rättsapparaten.
Privata bilder eller filmer med sexuellt innehåll är inget nytt. Men med den digitala tekniken har möjligheterna att producera och sprida dem ökat explosionsartat. Bland unga är det en utbredd företeelse (se fakta).
– Det här måste vi acceptera, säger Caroline Engvall. Vi ska inte moralisera över det och ingen ska behöva skämmas. Det är ett sätt att utforska sin sexualitet, ofta på ett positivt sätt. Det finns ingen risk för smittspridning eller graviditet.
Med sin bok vill Caroline Engvall få både vuxna och unga att börja diskutera konsekvenserna av att sprida intima bilder digitalt utan medgivande.Bild: Maria Werner
Samtidigt måste vuxenvärlden vara vaksam, menar hon. Det kan vara ett sätt för utsatta och sköra ungdomar att söka bekräftelse eller dämpa ångest. Och det som gjorts av ren nyfikenhet och verkade vara en kul grej från början kan plötsligt förvandlas till något hotfullt.
Problemen uppstår framförallt när bilder sprids vidare utan lov och kontroll.
– Det är lätt att bagatellisera det här. Man säger att det är så det går till i dag och därför är det inte så farligt. Men det måste tas på stort allvar.
Fokus måste riktas mot förövarna, anser Caroline Engvall.
– Ungdomar är bra på att skydda sig själva, de vet att de inte ska visa ansiktet, tatueringar eller piercingar. Men till flick- och pojkvänner är de inte lika försiktiga med att visa hela sig. Då finns inte samma säkerhetstänk. Får man en bild i förtroende måste man förstå att den inte ska spridas vidare.
Eftersom hon gett mig bilderna självmant ansåg jag att det var mina bilder som jag kunde göra vad jag ville med.
Erik tror det är vanligt att killar får intima bilder av sina flickvänner, även om hans kompisar aldrig sagt att de fått sådana.
– Man vill väl inte visa sin tjej naken för andra på det sättet.
Hur tänker du kring att du fick bilderna i förtroende?
– Eftersom hon gett mig bilderna självmant ansåg jag att det var mina bilder som jag kunde göra vad jag ville med. Och jag kunde inte lita på henne, hon svek mitt förtroende.
I hovrätten ändrades påföljden från villkorlig dom med samhällstjänst till böter och skadeståndet sänktes från 40 000 till 15 000 kronor.
Ångrar du dig i dag?
– Nej, fast om jag hade vetat vad konsekvenserna skulle bli för mig så hade jag kanske gjort annorlunda. Det var en väldigt onödig utgift.
Kan du tänka dig att göra något annat olagligt för att hämnas? Till exempel slå någon?
– Nej, det är skillnad.
Hur hade du reagerat om någon gjort likadant mot dig?
– Jag hade blivit arg förstås.
• Erik heter egentligen något annat.
 
Har du utsatts för hämndporr? Hör av dig!

Vanligt med intima nätbilder

Var femte svensk artonåring har frivilligt exponerat sig sexuellt via nätet. Det visar en ny avhandling av forskaren Linda Jonsson vid Linköpings universitet. Det är något vanligare bland tjejer än killar. Tjejer poserar mest. Många tar sexfies (sexiga selfies), som skickas med mobilen. Det kallas att sexta. En större andel killar än tjejer gör mer avancerade saker som att onanera eller ha sex framför webbkameran.
Hon arbetar också med en rapport om ungas nätexponering inom det EU-finansierade forskningsprojektet Spirto (Self-Produced Images ­— Risk Taking Online). Brittiska och svenska tonåringar har djupintervjuats om varför de gör det, hur de tänker kring risker och vilka konsekvenser det haft för dem. Resultaten, som publiceras i juni, visar att många mår dåligt, ångrar sig och råder andra att vara försiktiga.
Nästan var tionde svensk 13-18-åring har det senaste året blivit ledsen på grund av att någon spridit bilder av dem på nätet eller via mobilen. Det framgår av rapporten "Ungar & medier 2015" från Statens medieråd.
Gå till toppen