Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

266 682 sätt att knyta en slips

Knyter du slipsen så här?
Då har du missat 266 681 andra sätt att få en knut under hakan.

Matematikern Mikael Vejdemo-Johansson, forskare på KTH, tittade för några år sedan på de två avslutande filmerna i Matrix-triologin. Då såg han skurken The Merovingians udda slipsknut. Han kände dessutom till Cambridge-forskarna Yong Maos och Thomas Finks arbete runt ett matematiskt språk för att beskriva de rörelser som krävs för att knyta en slips. Han tittade på deras lista över möjliga knutar  som innehöll 85 olika variationer - men inte Merovingians version och inte heller en rad andra knutar.
Tillsammans med Anders Sandberg från universitetet i Oxford University, Ingemar Markström KTH, samt Meredith L. Patterson och Dan Hirsh, två experter på formella språk, har han utvecklat, förfinat och förenklat Maos och Finks språk. De gick bland annat från åtta till elva sätt att vinda och linda slipsen runt sig själv.
– Resultatet blev 177 147 slipsknutar istället för 85 stycken. Efter en vetenskaplig granskning visade det sig dock att antalet möjliga slipsknutar var ännu fler, hela 266 682 stycken, säger Mikael Vejdemo-Johansson i ett pressmeddelande.
Han säger också att forskningsresultatet ger en ökad förståelse och möjligheter till bättre datasäkerhet, eftersom slipsforskningen bland annnat handlar om formella språk. 
Forskningsartikeln "More ties than we thought", har precis tagit sig till en vetenskaplig granskning.
 
.
Gå till toppen