Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Nej till privat dialys

– Jag hoppas de tar sitt förnuft, säger Nisse Nilsson, dialyspatient på privata Diaverum på Ystadvägen i Malmö.

De som han menar ska ta sitt förnuft är politikerna i regionens hälso- och sjukvårdsnämnd som på måndagen fattade beslut om dialysvården i Malmö och Diaverums framtid.
Som grund har nämnden ett beslut från en annan nämnd, sjukvårdsnämnden Sus, som vill att dialysvården ska återgå i Region Skånes egna regi.
– Det handlar om en sammanhållen vårdkedja, att utveckla hemdialysen och ökade utredningar om transplantation, förklarade ordförande Joakim Sandell (S) i slutet av förra veckan.
Och den linjen gick även S och MP- politikerna i hälso- och sjukvårdsnämnden på med stöd av Sverigedemokraterna.
Någon kritik mot Diaverums vård finns inte.
Caroline Herlin, Diaverums Sverigechef, blev tagen på sängen när förslaget kom.
– Den största springande punkten är ju att patienterna blir lidande. Jag förstår inte att man lägger ner en välfungerande klinik när det är brist på dialysplatser, säger hon.
Här på Diaverum tar man emot 48 patienter som inte klarar av att göra dialys själv.
Nisse Nilsson är en sådan som kommer hit tre gånger i veckan.
– Jag kan inte sticka mig själv, jag har så dålig syn, säger han.
Om Diaverum har han enbart positivt att säga.
– Personalen här är helt underbara. De är rara och vänliga och aldrig några sura miner, det är som en familj, säger Nisse Nilsson.
Regionens avtal med Diaverum går ut sista april nästa år. Till dess måste Region Skåne skaffa fram nya vårdplatser och mer personal något som borgerliga Allians för Skåne tror blir mycket svårt.
– Det är anmärkningsvärt att den styrande minoriteten väljer att återta hela dialysvården i egen regi trots att Diaverum är en omtyckt verksamhet av dialyspatienter och njurförbundet, säger Gilbert Tribo (FP) andre vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.
Sista ordet är ännu inte sagt, Caroline Herlin hoppas på att regionstyrelsen återremitterar ärendet.
Gå till toppen