Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Publikrekord för skånsk matfestival

Helgens matfestival i Brösarp lockade 10 000 besökare. Det visar färska siffror från festivalledningen. Nu är det också bestämt att festivalen ska permanentas.

Bild: Lars Brundin
Förra året var första gången Skånes matfestival ägde rum i Brösarp. Då kom 8 500 besökare. I år ökade besöksantalet till 10 000.
–Det är helt fantastiskt att 10 000 människor kommer till Brösarp, säger Charlotta Ranert, matfestivalchef.
Enligt publikundersökningar som gjorts kom 50 procent av årets besökare från Österlen och 50 procent från resten av Skåne.
Vid årets upplaga av Skånes matfestival, som ägde rum 22-24 maj, deltog drygt 100 aktörer, både små och stora mat- och dryckesföretag. Dessa ställde ut, bjöd på smakprover och deltog även bland annat i seminarier.
–Festivalprogrammet speglar den mångfald av kompetenser som finns i vår region, säger Charlotta Ranert.
Festivalen arrangeras av Livsmedelsakademin och Smaka på Skåne. På tisdagskvällen fattade styrelsen i Livsmedelsakademin beslut om att matfestivalen ska permanentas och återkomma varje år i maj.
–Vi ska ses på fredag för att utvärdera och prata om nya planer. Tanken är att festivalen ska växa. Vår förebild är engelsk festival som lockar 20 000 besökare, säger Charlotta Ranert.
Gå till toppen