Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

De dyrkar burgare och vill att du ska fira idag

I dag är det hamburgarens dag. Det vill Malmökillarna Martin Lecke och Pierre Orsander att varenda svensk ska ha koll på.
15 000 är redan med på banan.
"Det är en risk värd att ta"

Malmöborna Pierre Orsander och Martin Lecke firar idag Hamburgarens dag. De vet inte om de skulle få abstinens utan burgare. "Vi har inte tagit tiden att känna efter", säger Martin.Bild: Lars Brundin
Vi träffas på Surf Shack på Gamla Väster, Martin Leckes och Pierre Orsanders favorithak i Malmö.
– Minst femton gånger har vi varit här, säger Pierre som valt majonnäs, ananas och barbequesås som extra ingredienser.
– Hoppas att inte min flickvän läser detta, då räknar hon nog på lunchutgifterna, säger Martin som valt stekt lök, stekt paprika och stekt svamp.
Det började med frestande MMS till den andre, på hemlagade burgare. I januari startades sajten alltomburgare.se Nu har de också drygt tusen följare på Facebook och 15 000 gäster på eventet Internationella burgardagen.
– I USA finns till och med National Burger Month. Det blir steg två för oss, säger Martin.
Liksom i USA vill han och Pierre att den 28 maj ska uppmärksammas av restauranger och privatpersoner. Mer burgare åt folket helt enkelt. Själva tänker de frossa så rejält att de tagit ledigt idag.
– När vi var på burgarresa i Stockholm hoppade vi frukosten och åt fyra burgare på en dag, säger Pierre.
Killarnas hobby har sina baksidor. De förväntas välja bästa burgarstället när de är på en ny plats med vänner, de tvingas stå vid grillen när de är bortbjudna och gäster som bjuds in på annat än hemlagade burgare blir ofta besvikna. Dessutom börjar flickvännerna tröttna.
– Min flickvän frågar aldrig längre vad vi ska äta till middag, säger Martin.
Vad blir ert nästa steg?
– Vi planerar att starta en podcast och ett trossamfund för burgarälskare, säger Pierre.
Ett trossamfund?
– Enda kravet för att starta ett trossamfund ska vara att man arrangerar en gudstjänst minst en gång i månaden på valfritt ställe. Det kan man ju ordna. Det optimala vore att köpa en nedlagd kyrka och inreda med kök, säger Martin.

Martin Lecke och Pierre Orsander

Ålder: 29 respektive 22 år.
Bor: I Malmö med flickvänner.
Gör: Serviceansvarig respektive designer och it-konsult. Driver tillsammans bloggen alltomburgare.se där de bland annat recenserar olika hamburgarrestauranger.

Min burgare

Köttet: "Gärna högrev, kanske uppblandat med bringa. Grovmalet och helst 20-30 procent fett. Köttet ska inte blandas med ägg eller mjöl och överhuvudtaget inte röras för mycket. En smashburgare trycks ut på stekpannan. Vi steker utan smör eller olja i gjutjärnspanna på hög värme. Ytan får gärna fastna lite i pannan."

Brödet: "Det ska vara hållbart och mjukt så att det inte delar sig, och ska helst inte ha någon skorpa. Briochebröd är gott och vanligt idag."

Ingredienserna: "De är inte det viktiga. Är kött och bröd bra kan man ha nästan vilka ingredienser som helst."

Gå till toppen