Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nummerplåtar kan få extra bokstav

MLB 84A. Så skulle din nummerplåt kunna se ut om du köper en ny bil om några år.
Eftersom dagens registreringsskyltar är på väg att ta slut vill Transportstyrelsen framöver kunna lägga till en extra bokstav.

Nya registreringsskyltar ska i framtiden kunna ha även en bokstav som sista tecken, enligt ett förslag från Transportstyrelsen.Bild: Transportstyrelsen
Sedan början av 1970-talet har svenska bilar haft tre bokstäver och tre siffror på registreringsskyltarna. Men trots att det öppnar för över tolv miljoner kombinationer kommer antalet unika skyltar att ta slut inom några år.
Transportstyrelsens förslag är därför att den sista siffran ska kunna bytas ut mot en bokstav.
— Vi har funderat på en rad olika lösningar, men det här är det som vi bedömer är bäst, säger Christofer Kärrdahl, som är verksamhetscontroller på myndigheten.
Ett förslag som förkastades tidigt var att helt enkelt lägga till ett sjunde tecken. Det skulle bli både för dyrt och omöjligt på de mindre skyltarna.
Att ta tillbaka de gamla länsbokstäverna, som ibland föreslås, har inte heller varit på tal.
— Det finns mycket som talar emot det, inte minst integritetsskäl. Dessutom skulle det kosta flera miljarder om vi skulle behöva byta ut alla nuvarande skyltar, säger Kärrdahl.
Med förslaget som nu lämnats till regeringen skulle bara nya bilar påverkas. Och med nästan 39 miljoner totala kombinationer lär det nya systemet räcka ett tag.
Gå till toppen