Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Åtta svenskar på ryska svarta listan

Åtta svenskar finns med på en lista över 89 EU-medborgare som inte längre är välkomna till Ryssland. Bland annat EU-parlamentarikerna Anna Maria Corazza Bildt (M) och Gunnar Hökmark (M) är på listan. Sverige har bett Ryssland om en förklaring.

Den nederländske premiärminister Mark Rutte säger att den ryska listan har överlämnats till EU-ambassader. ARKIVBILD.Bild: Virginia Mayo/AP/TT
Det finländska mediebolaget Yle har fått tillgång till listan. Gunnar Hökmark tror att han står på den på grund av sitt engagemang sedan gammalt för Baltikum, och nu också genom EU-sanktionerna mot Ryssland efter Ukrainakrisen.
— Det här stänger inte dörren för oss, det stänger dörren för Ryssland. Det här är ett led i hur president Vladimir Putin vill skärma av Ryssland, och en reaktion på sanktionerna från EU, säger han.
Han fick veta på fredagseftermiddagen att han inte var välkommen till Ryssland.
— Jag blev inte förvånad. Snarare lite stolt, på ett lakoniskt sätt. Det är bra att de noterar en hörbar kritiker, säger han.
Lite arg blev han också, medger han. Men inte rädd.
— Putinregimen försöker manifestera sin styrka. Nej, jag är inte rädd, men jag tycker att det är obehagligt att vi har en situation i Europa där ett land stänger gränserna, och att en regim riktar ljuset mot enskilda personer, säger Gunnar Hökmark.
Anna-Maria Corazza Bildt tror att hennes engagemang för Ukraina gjort att hon hamnat på listan. Hon har inte hymlat med det i EU, berättar hon, och även om hon inte fått någon förklaring så tror hon att stödet till det ukrainska folket och kritiken mot Ryssland ligger bakom.
— Jag blev lite överraskad, och stolt! Det vi gör, det syns i Kreml. Okej, jag får inte resa till Ryssland, men det betyder att jag som parlamentariker gör mitt jobb. Det stärker mitt engagemang, det skrämmer mig inte, säger Anna-Maria Corazza Bildt.
De övriga svenskarna är Sveriges militärattaché till EU och Nato, konteramiral Odd Werin, chefen för den militära underrättelsetjänsten Gunnar Karlsson, förra kulturministern Lena Adelsohn-Liljeroth (M), tidigare riksdagsledamoten Marietta de Pourbaix-Lundin (M) , rikskronofogden Eva Liedström Adler och Magnus Söderman som kopplas till nazistiska Svenska motståndsrörelsen. Bland de utländska namnen finns den brittiske vice premiärministern Nick Clegg och Andrew Parker, chef för brittiska MI5.
Wallströms pressekreterare Erik Boman säger till TT att alla svenskar på listan ännu inte kontaktats.
"Det är ett mycket anmärkningsvärt beteende som tyvärr inte förbättrar bilden av Ryssland och vi har bett om en förklaring till detta agerande", säger utrikesminister Margot Wallström (S) i en skriftlig kommentar till TT om den ryska svartlistningen. UD avslöjar inte heller när Sverige bad om förklaringen.
Det belgiska utrikesdepartementet uppger för nyhetsbyrån AFP att Ryssland har bett att listan inte ska offentliggöras.
Listan är ett svar på EU:s egna sanktioner mot Ryssland och reseförbud för ryska medborgare.
Enligt den nederländske premiärministern Mark Rutte överlämnades listan i torsdags till olika EU-ambassader.
Gå till toppen