Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Cannabisaktivisterna kraftsamlar i Malmö

Cannabis är lagligt i Uruguay. Och i Colorado, USA. Borde det vara lagligt i Sverige?
Absolut, menar en växande grupp svenska cannabisvänner, aktiva inte minst i Malmö.

Wally Johnson, cannabisaktivist i Malmö. ”Hela systemet har levt på att man ska skämmas om man åker fast med cannabis. Om det stigmat försvinner kommer lagen också att ändras.”Bild: Peter Frennesson
Det är söndag den 19 april och på Sofielunds Folkets hus ordnas det dokumentärfilmsvisning och paneldebatt. Filmen ”The Culture High”, av kanadensaren Brett Harvey är en uppgörelse med den nordamerikanska drogpolitiken – och särskilt då restriktionerna mot cannabis.
Vilket är egentligen syftet med lagarna? Varför är det så viktigt att cannabis ska vara illegalt?
Förmodligen är cannabis i stort sett ofarligt, ja, snarast en mirakeldrog. Myndigheternas ”krig mot droger” utförs på ordningsmakternas och läkemedelsindustrins order, argumenterar filmen.
Bakom evenemanget ligger filmaren och ståuppkomikern Wally Johnson från Malmö. Filmen har ett viktigt budskap, menar han.
– Vet du varför cannabis kriminaliserades från första början? Det var efter förbudstiden i USA. När förbudet mot alkohol avskaffades stod FBI med en massa agenter som behövde något att göra. Lösningen blev att jaga cannabis istället, säger han, när vi ses några dagar senare.
Efter filmen blir det debatt. Eller, debatt och debatt. Paneldeltagarna – som bland annat representerar organisationer som ”Cannalisörerna” och ”Nätverket Avkriminalisera Cannabis” – står i stort sett på samma sida.
”Trots att ingen från motståndarsidan vågade tacka ja till min inbjudan så gjorde ni ett grymt jobb att bidra till en mer nyanserad diskussion”, skriver Wally Johnson på sin Facebooksida dagen efter.
Vid ett bord sitter aktivisterna i gruppen Fria Fröet. Med inspiration från en brittisk motsvarighet ägnar de sig åt att dela ut cannabisfrön. Innehav av enbart frön är lagligt i Sverige.
Vi vill avdramatisera cannabis. Det är en växt, den har vuxit vilt här i Sverige alltid. Vikingarna använde cannabis! Ska vi bara utrota en del av vår natur, menar Tom Lundholm, aktivist i pro-cannabisgruppen Fria Fröet.
Wally Johnson bor tillsammans sin sambo i en lägenhet i Lindängen. Han jobbar på en dokumentärfilm om cannabis och som ståupp-komiker. Vi sätter oss i soffan och han visar trailern till sin kommande dokumentär ”Mary And I”.
– Nu ska vi fortsätta pusha för det här. Vi är många som använder cannabis. Det gäller att få bort stigmat, starta en normaliseringsprocess, säger han.
– Jag menar, att cykla är farligt. Att åka longboard är livsfarligt. Att gå i trappor är farligt. Ska vi förbjuda allt det också?
Hans resa med cannabis är både personlig och politisk. Wally Johnson var 29 när han rökte för första gången, och cannabis blev enligt honom en väg bort från många andra dåliga saker.
– Jag spelade bort pengar, jag jagade tjejer. Jag mådde också psykiskt dåligt och tog farmaceutiska mediciner som fick mig att må ännu sämre. Allt det där funkar oerhört mycket bättre nu.
Cannabisbruket fick honom att sluta med cigaretter, bli vegan och sluta med spelandet. Och att kämpa för en avkriminalisering känns därför djupt meningsfullt.
– Jag var med och startade Pantrarna här ute i Lindängen. Jag är uttalad feminist och antirasist. Men inget av mitt engagemang har fått så mycket positiv respons som när jag började jobba med cannabisfrågan, säger han.
Firande framför parlamentsbyggnaden när Uruguay legaliserade cannabis förra året.Bild: Matilde Campodonico/AP 2014
I många länder har synen på cannabis mildrats på senare år. I Uruguay och Colorado har visst bruk tillåtits. Det har också utvecklats en flora av argument för drogen. På Flashback och i Facebookgrupper som ”Avkriminalisera Cannabis” (med över 20 000 medlemmar) förlöjligas förbudspolitiken och hyllas den berömda växten.
För många fungerar drogen som en nyckel, en lins att betrakta samhället genom.
– Sedan jag började fatta det här med cannabis har jag helt ändrat mitt sätt att se på myndigheterna, på staten. Jag litar inte på dem längre. Jag menar, förbjuda en växt som funnits i miljontals år? Vad blir nästa grej? Ska de förbjuda rosor, säger Tom Lundholm.
En som studerat hur cannabisargumenten - och om man så vill, ideologin - tar sig uttryck idag är forskaren Josefin Månsson vid drogforskningscentret SORAD vid Stockholms universitet.
– Min utgångspunkt är socialt arbete. Ska vi kunna bemöta dem som använder den här drogen behöver vi känna till hur användarna själva resonerar. För det första kanske de själva inte alls upplever sitt bruk som ett problem, säger Josefin Månsson.
Att följa cannabisaktivisternas argumentation är inte helt lätt. I mixen blandas ekologi, libertarianism, alternativ medicin och auktoritetskritik med tankar om hur vettigt det hade varit med en statlig reglering, kanske ett monopol.
– Det är intressant. Ibland menar man att vem som helst ska få göra vad de vill med sin kropp, ett slags neoliberal tanke. Konsumenten är en rationell person som kan få välja själv, säger Josefin Månsson.
– I nästa andetag kan man förespråka ett system likt Systembolaget, för att reglera bruket och minska eventuella skador. Vilket ju egentligen är ett ”välfärdistiskt” argument, alltså raka motsatsen.
Kanske kan man säga att cannabis i aktivistkretsar kommer med en ideologisk överbyggnad av ekologi, naturlighet, antiimperialism och i viss mån antietablissemang. I synen på läkemedelsindustrin närmar sig resonemangen konspirationsteorin.
Den känslan får jag i alla fall när jag möter Tom Lundholm, som varit aktivist i Fria Fröet.
– Hur mycket farmaceutiska droger skrivs inte ut? Sömnmedel, antidepressiva, lugnande. Läkemedelsindustrin har ett enormt intresse i att cannabis fortsätter att vara kriminaliserat. Och de har stort inflytande, säger han.
Psykologen Thomas Lundqvist i Lund har arbetat med cannabisfrågor, både som forskare och behandlare, i fyrtio år.
– Det finns faktiskt en vetenskaplig konsensus: man ska inte använda cannabis för det är inte bra, säger han.
Thomas Lundqvist, psykolog i Lund.
För sådana åsikter har han blivit något av ett favorithatobjekt på Flashback och på sajter som cannabis.se.
– Jo, det blir lite tröttsamt. Men med cannabis är det som en förälskelse, de som är kära kan liksom inte se klart. Och så är det förstås stora pengar med i bilden, när det gäller avkriminaliseringen, säger Thomas Lundqvist.
Mot den rosiga bilden av cannabisplantan som något naturligt, hälsosamt och ekologiskt ställer han en bild av en ständigt experimenterande internationell drogindustri, med ständigt nya hybrider färdiga för marknaden.
Och propagandabilden av cannabis som en oskyldigt motarbetad universalkur för allt mellan ADHD och ryggont ger han heller inte mycket för.
– Tvärtom, cannabislobbyn väljer helt att bortse från den stora forskning som faktiskt finns. Det viktigaste av det nya handlar om hur tonåringars hjärnor påverkas av cannabis. Röker du en gång i veckan mellan 14 och 16 års ålder får du neurobiologiska förändringar som aldrig går att återställa, säger han.
Om något, så har forskningen kring cannabis under senare år snarast understrukit drogens risker, inte tvärtom.
För varje nyans, för varje ny förståelse av den här drogen, blir bilden bara värre. Problemet är att diskussionen äger rum på Twitter-nivå, säger Thomas Lundqvist.
Har då den nya cannabisrörelsen nått några konkreta framgångar?
– Nej, säger Thomas Lundqvist. Jag ser inga tecken på att den svenska linjen skulle vara på väg att förändras. Inte det minsta.
Försäljning av marijuana.Bild: Ted S Warren/AP 2014
Marijuanaodling i Seattle. Washington blev USA:s andra stat att legalisera försäljning.Bild: Elaine Thompson/AP
Wally Johnson, ståuppkomikern, filmaren och arrangören bakom seminariet på Sofielunds Folkets hus, ser något annat. Synen på cannabis ändras. Colorado legaliserade cannabisinnehav och odling för personligt bruk 2012. Inte fan blev det kaos där?
– Hela systemet har levt på stigmat, när du åker fast för cannabis ska du skämmas. Men nu börjar folk fighta tillbaka. Om vi forsätter att pusha som vi gör nu kommer en normaliseringsprocess igång, säger han.
Nu finns det en cannabisrörelse och det är faktiskt Malmö som är centrum. Det är här det händer.
Men riskerna, då? Klart att det finns risker. Precis som med alkohol eller tobak, resonerar Wally Johnson.
– Jag säger verkligen inte att alla ska börja använda cannabis. Verkligen inte. Precis som med allt annat finns det en liten del som kommer att få missbruksproblem. Men då ska vi se det som en sjukdom, se vilka problem de har, precis som vi idag gör med alkohol. Förresten är cannabis om inte legalt, så oerhört lätt att få tag i idag, i alla fall i Malmö. Fast då från langaren på gathörnet – och via en försäljning som stoppar pengarna i fickorna på kriminella organisationer.
– Den här attitydförändringen som vi jobbar för kommer förstås inte att ske över en natt. Innan valet 2018 tror jag inte det händer något. Men efter det kanske. Efter valet 2022 tror jag på en avkriminalisering, säger Wally Johnson.

Många myter om cannabis i Sverige

”Cannabisbruket ökar bland unga”. Nej, konsumtionen av cannabis bland unga i Sverige har legat ganska konstant sedan 2000. Av elever i andra årskursen på gymnasiet hade 13,3 procent någon gång provat cannabis (år 2004). Tio år senare var motsvarande siffra 15,4 procent.
”Unga berusar sig på cannabis istället för alkohol”. Att cannabis skulle ersätta drickande som berusningsmetod stämmer alltså inte. Däremot är de flitiga cannabisanvändarna är också storkonsumenter av alkohol.
”Sverige är självförsörjande på cannabis”. Sannolikt inte. Hasch (cannabisharts) är fortfarande det vanligaste narkotikabeslaget i Sverige, och ingen haschproduktion är känd i Sverige.
”Unga har lättare att få tag i cannabis än alkohol”. Nej, undersökningar bland 18-åriga gymnasieelever visar att de bedömer att de har betydligt lättare att få tag i alkohol.
Källa: Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN.
Gå till toppen